Nagyvilág

Putyin-Hollande tárgyalás: Moszkva Obamával is együttműködne az Iszlám Állam ellen

A dzsihadisták elleni katonai lépések összehangolásáról állapodott meg Putyin és Hollande: az orosz elnök élesen bírálta az Egyesült Államokat, de együttműködne velük, azért inkább egy szélesebb koalíciót szeretne.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Moszkvában. Erről a két államfő az egyeztetéseket követő közös sajtótájékoztatóján számolt be.

Az együttműködés részeként a két ország megosztja majd az Iszlám Állam és más terrorcsoportok állásaira vonatkozó információit, hogy ezáltal javítani tudják a dszihadisták elleni légi hadjáratuk hatékonyságát – jelentették be az államfők. Azt is közölték, hogy Oroszország a továbbiakban kész segíteni az terrorszervezet ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportokat is.

Abban állapodtunk meg, és ez fontos, hogy csak a terroristákat és az (Iszlám Államot) támadjuk, és nem támadjuk a terrorizmus ellen harcoló erőket. Információt fogunk cserélni arra vonatkozóan, hogy kiket támadjunk és kiket nem

– közölte Francois Hollande. Azt is bejelentette, hogy Párizs növelni fogja a szíriai lázadóknak nyújtott támogatását.

Korábban Oroszországot nyugati országok azzal vádolták, hogy szeptember végén indított szíriai légi hadművelete során elsősorban a szövetségese, Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló, nyugati és arab országok által is támogatott mérsékelt ellenzéki csoportokat támadja, nem pedig az Iszlám Államot és más terrorszervezeteket.

Putyin közölte, hogy Moszkva kész együttműködni az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően egy szélesebb körű, egységes nemzetközi front létrehozását tartja szükségesnek az ISIS ellen.

Az orosz elnök egyúttal élesen bírálta az Egyesült Államokat az orosz vadászbombázó keddi lelövése miatt. Azt mondta, Moszkva tájékoztatta a nyugati-arab koalíciót a gép bevetésének időpontjáról és helyéről, és Washingtonnak meg kellett volna akadályoznia, hogy Törökország – a koalíció tagjaként – lelője az orosz vadászbombázót. Emiatt Oroszországnak és az Egyesült Államoknak “komoly egyeztetéseket” kell tartania – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, az orosz gép lelövése “árulás” volt egy olyan ország részéről, amelyet Moszkva a barátjának tartott. Ismét megismételte azt a vádját is, miszerint “ipari mennyiségű” olajat szállítanak Törökországba az Iszlám Állam által uralt területekről, és közölte: elvben lehetséges, hogy erről Ankara nem tud, de ezt nehéz elképzelni.

Az orosz elnök azt is leszögezte, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje Moszkva “természetes szövetségese” a dzsihadisták elleni harcban, és az elnök sorsáról a szíriai embereknek kell dönteniük.

Francois Hollande ezzel szemben ismét hangsúlyozta, hogy Aszadnak távoznia kell a hatalomból. Azt mondta, hogy egy átmeneti kormányt kell létrehozni a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő országban, majd új alkotmányt kell kidolgozni és választásokat kell tartani.

Az orosz vadászbombázó lelövését a francia elnök “súlyos, nyilvánvalóan sajnálatos incidensnek” nevezte, de nyugalomra intett a történtekkel kapcsolatban, és úgy vélte, ebből is azt a konklúziót kell levonni, hogy erősíteni kell a koordinációt az Iszlám Állam ellen harcoló államok között – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik