Nagyvilág

Eközben Norvégiában a tehénfing került a politikai vita középpontjába

A miniszterelnök a mezőgazdaságon keresztül szeretné visszafogni a káros gázkibocsátást, a nép jól szórakozik, a hozzáértők kiakadtak.

Politikai síkra terelődött Norvégiában a tehenek bélgáz-kibocsátásának kérdése. A miniszterelnök a párizsi klímacsúcs előtt azt mondta, országában az üvegház-hatásért felelős gázok kibocsátását elsősorban a mezőgazdaságban kell visszafogni. „Hogy úgy mondjam, Norvégiában a tehenek túl sokat finganak” – közölte Erna Solberg a The Local tudósítása szerint.

Ez a norvég közvéleményben persze okozott némi derültséget, de a gazdaszövetség nem találta olyan viccesnek. Szerintük figyelemelterelés, amit a miniszterelnök csinál és a teljes ismerethiányról tesz tanúbizonyságot. „Akár évmilliók óta is élnek kérődzők a Földön, ha a kibocsátásuk olyan veszélyes lenne, már rég katasztrófához vezetett volna” – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a kibocsátásért a kőolaj-felhasználás felelős.

A norvég élettudományi egyetem professzora egyetértett abban, hogy a miniszterelnök zöldséget beszél, ő arról közelítette meg a kérdést, hogy a tehenek metán-kibocsátásának csak három százaléka a bélgáz, a többit felböfögik és kilégzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik