Nagyvilág

Egy szendvics áráért is eladják testüket a görög nők

A válság sokakat kilátástalan helyzetbe taszított. Vannak felháborító esetek is: egy anya egy papnak adta el 12 éves lányát.

Sokkoló kutatási adatokat idéz a brit Independent Görögországból: a válság sújtotta országban sokan olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy fiatal nők akár egy szendvics áráért is hajlandóak szexelni.

A kutatásban 17 ezer görögországi szexmunkást kérdeztek meg. Míg korábban a legtöbb Görögországban tevékenykedő prostituált kelet-európai volt, mostanra egyértelműen átvették helyüket a helyiek. Egy, a kutatásban részt vevő athéni szociológia professzor elmondta: sok nő egyszerűen azért árulja a testét, mert éhes, de van, akinek a számlák kifizetésére, vagy drogra kell a pénz.

A gazdasági válság elején 50 eurót is elkértek fél óráért a görögországi prostituáltak, mostanra az ár alig több mint két euróra zuhant. A prostitúció egyébként nincs tiltva Görögországban, de nagyon kevesen rendelkeznek engedéllyel.

A legtöbb prostituált 17 és 20 év közötti, de az elmúlt hónapban egy megdöbbentő történetre is fény derült: egy munkanélküli anya adta el 12 éves lányát egy papnak és egy nyugdíjasnak. A görög közvélemény érthetően kiakadt az eseten, a sajtóban „szörnyanyaként” emlegetik a nőt, akit 33 év börtönre és százezer eurós pénzbüntetésre ítéltek.

A szociológiaprofesszor szerint mindez arra világít rá, hogy a válság kőkeményen lecsapódott a társadalmon, az állami szerveknek kell közbelépniük a tendencia megállítására, de egyelőre nem foglalkoztak ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik