Nagyvilág

Spanyolország összezárt a terrorveszély miatt

Belpolitikai összefogás alakult ki Spanyolországban a két héttel ezelőtti párizsi merényletek hatására; csütörtökön újabb politikai pártok csatlakoztak ahhoz a terrorellenes paktumhoz, amelyet még februárban fogadott el a kormány és a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialista párt. Ezzel kilencre nőtt az együttműködő pártok száma.

A paktum kimondja, hogy szükséges a büntetőtörvénykönyv módosítása, amellyel újraértelmezik a terrorista bűncselekményeket és belefoglalják a toborzásban, kiképzésben való részvételt, a dzsihadista propaganda terjesztését az internetes közösségi oldalakon, valamint a közreműködést a terroristák harcba küldésében. A megállapodás értelmében a halált okozó terrorista cselekmények mindig a kiszabható legszigorúbb büntetést vonják maguk után. A szöveg egyebek mellett kitér az Európai Unióval való együttműködés fokozására is.

Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter az aláírást megelőző találkozón hangsúlyozta a politikai egység jelentőségét, amely alapvető a terrorizmus elleni küzdelemben. “Ahogy a paktum szövege is kimondja, az erő a törvényben és az egységben van” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a továbbiakban is nyitott a csatlakozás lehetősége minden párt számára.

A paktumot februárban, egy hónappal azután fogadta el a két legnagyobb spanyol párt, hogy Párizsban dzsihadista terroristák megtámadták a Charlie Hebdo nevű lap szerkesztőségét, és 12 embert meggyilkoltak. Később csatlakozott a megállapodáshoz a konzervatív Asztúriasz Fórum, a keresztényszociális Navarrai Népi Szövetség és a jobbközép Kanári-szigeteki Koalíció.

A paktumot csütörtökön négy további párt írta alá: az Állampolgárok nevű középpárt, a liberális Unió, Haladás és Demokrácia, a katalán nacionalista Katalán Demokratikus Unió és a jobbközép Aragóniai Regionalista Párt.

A paktum aláírása egyúttal azt is jelenti, hogy a december 20-i spanyol parlamenti választások bármilyen eredményt is hoznak, az nem változtat a pártok elkötelezettségén a terrorizmus elleni küzdelemben.

(ABC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik