Nagyvilág

Obama menekültek befogadására szólította fel Amerikát a hálaadás napján

Az évszázadokkal korábban Amerikába érkező zarándokokhoz hasonlította a mai menekülteket Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a hagyományos hálaadás napi üzenetében, és menekültek befogadására szólította fel a honfitársait.

“Közel négy évszázaddal azután, hogy a Mayflower vitorlát bontott, a világ tele van zarándokokkal, férfiakkal és nőkkel, akik nem akarnak többet, mint esélyt egy jobb és biztonságosabb jövőre saját maguk és családtagjaik számára”, emlékeztetett az amerikai elnök, utalva a hajóra, amely az első angliai telepeseket hozta 1620-ban az Újvilágba.

A családi ünnep, amelyet minden évben november utolsó csütörtökjén tartanak az Egyesült Államokban, annak a hálaadásnak az emlékére született, amellyel az üldöztetések elől menekülő európai puritánok köszönetet mondtak Istennek a gazdag terméséért.

“Meghatott az amerikaiak nagylelkűsége, akik levélben és elektronikus levélben ajánlották fel az utóbbi hetekben, hogy megnyitják házukat az Iszlám Állam kegyetlensége elől menekülőknek”, tette hozzá az elnök a Fehér Ház által sugárzott heti rádióüzenetében.

A bevándorlás központi kérdéssé vált az Egyesült Államokban, különös tekintettel a közelgő 2016-os elnökválasztásra.

A november 13-i, 130 ember életét kioltó párizsi merényletek után a menekültek sorsa közbeszéd tárgya lett. Egyesek attól tartanak, hogy a dzsihadisták a szíriai polgárháború elől menekülők között szivárognak be, és terrorcselekményeket követnek el az Egyesült Államokban.

A menekültek és a terroristák összemosása ellen óvó Barack Obamát is gyakran bírálják, amiért bejelentette, hogy 2016 végéig az Egyesült Államok mintegy 10 ezer szíriait befogad.

“Az embereknek azt is tudniuk kell, hogy egyetlen menekült sem lépheti át a határainkat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzés nélkül”, mondta Obama. “Ez volt Párizs előtt, és ez van ma is”.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik