Nagyvilág

Nem mehet a kínai Miss World-re a kanadai szépségkirálynő

Anastasia Lin szerint azért bünteti a kínai kormány, mert Falun Gong-követő és kiáll az emberi jogok mellett.

Kitiltották Kínából a Miss World szépségverseny kanadai résztvevőjét. Anastasia Lin, aki maga is Kínában született, Hong Kongból repült volna Hainanba, ahol idén rendezik az eseményt, de egy kínai tisztviselő közölte vele, hogy nem adnak neki vízumot.

A Kanadában egyébként színésznőként tevékenykedő Lin úgy véli, politikai okokból tiltották ki, miután bírálta Kína valláspolitikáját. Ő maga a Falun Gong ősi kínai vallási meditációs módszer követője, amit a Kínai Kommunista Párt 1999-ben betiltott. „Mennyire szánalmas, hogy cenzúrázzák a szépségversenyeket?” – tette fel a költői kérdést. Szerinte Kína azt akarta elkerülni, hogy emberi jogi kérdésekről beszéljen a versenyen.

Lin 13 éves korában költözött Kínából Kanadába. Egy amerikai kongresszusi meghallgatáson arról számolt be, hogy a Falun Gong követőinek tízezreit ölték meg az ázsiai országban, a szerveiket pedig eladták. A nő szerepel egy készülő kanadai filmben is, amiben egy bebörtönzött Falun Gong-követőt alakít.

Anastasia Lin arról is beszámolt, hogy miután Kanadában szépségkirálynő lett, kínai titkosügynökök keresték meg apját, aki most is Kínában él. Azt mondta, meg akarták félemlíteni, hogy elhallgattassák Lint. A kínai szervezőktől már meghívólevelet sem kapott, ennek ellenére remélte, hogy érkezéskor megkapja a vízumot.

Meg akarnak büntetni a hitemért – közölte Lin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik