Nagyvilág

Megálljt parancsolnak a gyerekházasságoknak Afrikában

A szülőket és a helyi vezetőket kell meggyőzni arról, hogy a nyomorból az oktatás vezet ki, nem a fiatal lányok kiházasítása.

2050-ig duplájára nőhet a gyermekkorukban megházasított nők száma Afrikában, ha nem történik sürgős beavatkozás – figyelmeztetett az Unicef, az ENSZ gyermekvédelmi alapja. A kontinensen minden harmadik nőt 18 éves kora előtt adnak feleségül, főleg a szegény, vidéki családokban – közölték.

Az Afrikai Unió kampányt indított azért, hogy 18 év legyen a házasság korhatára. Nkosazana Dlamini-Zuma, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke szerint a gyermekházasságok a nők elnyomását jelentik. A szervezet kétnapos konferenciát szervezett Zambiában, melyen az afrikai kormányokat arról igyekeznek meggyőzni, hogy ez a gyakorlat megfosztja a jövőjüktől a fiatal lányokat.

A szegény afrikai családok az oktatás helyett a kiházasítást látják jó megoldásnak annak érdekében, hogy biztosítsák lányaik jövőjét. A szülőket és a helyi vezetőket is meg kell győzni, hogy a nyomorból az vezethet ki, ha iskolába járatják a gyermekeiket.

Jelenleg egyébként kevesebb, 34% a 18 éves koruk előtt megházasított nők száma, mint 1990-ben, amikor 44 százalék volt. Ugyanakkor a népességnövekedés miatt számszerű növekedésre számítanak, 2050-ben 465 millióan lehetnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik