Nagyvilág

Még mindig nincs vége a dízelbotránynak: újabb szoftverhiba a VW-nél

Német sajtóértesülések szerint újabb szoftverproblémát tártak fel a Volkswagen német autógyártó konszernnél: ezúttal bizonyos autók esetében az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló hibát találtak.

A Die Welt című lap csütörtökön azt írta, hogy nem jól működik az a szoftver, amely a mozgási energiának az akkumulátorban történő visszanyerését szabályozza. A rendellenesség nagyszámú, belsőégésű motorral működő autót érint.

A Volkswagen egyik szóvivője megerősítette, hogy létező problémáról van szó. Ugyanakkor jelezte, hogy a hibás működés nem minden modell ilyen vagy olyan sorozatát érinti, hanem csak bizonyos járműveket.

A Die Welt úgy tudja, hogy a német autógyártó vállalat beszámolt az új problémáról a károsanyag-kibocsátási botrány kivizsgálására felállított németországi bizottságnak. A környezetvédelmi minisztérium és a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) által létrehozott testület azt tanácsolta a Volkswagennek, hogy készüljön fel az érintett járművek visszahívására.

“Ha egy számítógépes program hibája befolyásolja a fogyasztást és ezáltal kihat a jármű széndioxid-kibocsátására, fel kell tenni a kérdést, hogy érvényes-e még (a jármű) forgalomba hozatalára adott engedély” – mondta a lapnak a bizottság egyik tagja.

A Die Welt úgy tudja, hogy valószínűleg meg lehet oldani a problémát egyszerű ellenőrzésekkel.

A 12 márkát összefogó Volkswagen konszern januártól kezdve 8,5 millió dízelmotorral működő autót hív vissza Európában, hogy összhangba hozza károsanyag-kibocsátásukat az előírásokkal. A javítások technikailag és pénzügyileg is viszonylag csekély terhet rónak a vállalatra.

(Die Welt, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik