Külföld
Nairobi, 2015. november 26.
Ferenc pápa a vallásközi és ökumenikus képviselõkkel közös találkozóján a nairobi Szent Mária iskolában 2015. november 26-án. A katolikus egyházfõ hatnapos afrikai utazásának elsõ állomása Kenya. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Ferenc pápa: vagy rendet teszünk, vagy elpusztul a környezet

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 26. 18:19

Katasztrofális lenne, ha a közelgő párizsi klímacsúcsot önző üzleti érdekek befolyásolnák, s azok felülkerekednének a közérdek szempontjain, mondta Ferenc pápa csütörtökön Nairobiban az ENSZ afrikai regionális központjában.

Elengedhetetlen, hogy a világ vezetői egyezségre jussanak a klímaváltozás és a szegénység elleni küzdelemről szóló történelmi jelentőségű egyezmény elfogadásában. A pápa szerint két választásuk van: vagy rendbe teszik, vagy elpusztítják a környezet.

Ferenc pápa – aki Assisi Szent Ferenctől, a természet védőszentjétől vette pápai nevét – az egyházfővé választása óta eltelt három év során többször felszólította a nemzetközi közösséget a természet védelmére. Nairobiban bírálta azokat, akik tagadják a klímaváltozást vagy adatokat hamisítanak saját érdekeik érvényesítése céljából. Óva intett attól, hogy Afrikában az orvvadászat révén egész fajokat pusztítsanak ki, az ásványkincseket pedig illegális és pazarló módon bányásszák.

Afrika “a szépséget és a természet gazdagságát nyújtja a világnak” – mondta, de hozzátette: “a korrupció, a terrorizmus a megannyi nyersanyag illegális kereskedelme” szüntelenül veszélyezteti a környezetet, s mindez az emberi önzésnek tulajdonítható, annak, hogy sokszor kihasználják az emberek szegénységét, kirekesztettségét. Az államok vezetőinek ezért képesnek kell lenniük arra, hogy félretegyék a részérdekeket és ideológiákat, őszintén törekedniük kell a közjó szolgálatára – fejtette ki a katolikus egyházfő.

A pápa szerint a párizsi konferencia fontos lépés az energiatermelés és -ellátás olyan új rendszerének létrehozásában, amely kijavítja a jelenlegi fejlődési modell “hibáit és torzulásait”.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett Kenyába. Csütörtökön misét mondott a nairobi egyetemen, majd a főváros egyik szegénynegyedébe látogatott. Hatnapos útjának első állomása után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.

(Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.