Nagyvilág

Orbánt újra saját pártcsaládja leckézteti

Juncker (Array)
Juncker (Array)
Azt üzenték neki, hogy a menekültek nem terroristák. A kormányfő tudta, hogy így lesz.

Az Európai Parlament szerdán a párizsi terrortámadásról, annak kiváltó okairól, politikai következményeiről vitázott. Több képviselő érvelt úgy, hogy aki a menekülteket a terroristákkal azonosítja, az a gyűlöletet és a kiábrándultságot növeli, a tagállamoknak a szabadságjogok és tolerancia kikezdése helyett a biztonságot kell fokozniuk. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz elítélte a keddi tunéziai terrortámadást.

Két hét leforgása alatt a terroristák megtámadták Bejrútot, Párizst, Damaszkuszt és Tuniszt, mindenhol fájdalmat okozva. Mindannyiunkat érint a dolog, de folytatnunk kell a harcot (…) a szövetségeseink oldalán.

A Tanács luxemburgi elnökségét képviselő Nicolas Schmit az EU bel- és igazságügy-minisztereinek minapi ülésére utalva biztosította a képviselőket, hogy „az Európai Unió Alapvető Jogi Chartája iránytűként szolgál majd” a terrorellenes lépésekhez.

És akkor jött Jean-Claude Juncker…

Az Európai Bizottság elnöke külön kiemelte, nem kellene egyenlőségjelet tenni egyrészről a menekültek, menedékkérők, bevándorlók, másrészről a terroristák közé.

Vállvetve kiállunk a Francia Köztársaság mellett (…). A Francia Köztársaság a mi köztársaságunk is. Akik a párizsi támadást végrehajtották, ugyanazok, akik menekülésre kényszerítik a Föld balszerencse sújtotta boldogtalanjait.

… és még egy néppárti kioktatás

„Elsősorban az áldozatokra és azok családjaira kell gondolnunk”, nem a terroristákra. Ezt már a Fidesz pártcsaládja, a Néppárt német frakcióvezetője mondta. Manfred Weber „elfogadhatatlannak” nevezte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az Európába érkező menekültek terroristák lennének – hiszen „a terrorizmus áldozatairól van szó”.

A szociáldemokraták olasz elnöke, Gianni Pittella arról beszélt, hogy „Európa nem hagyja, hogy a terrorizmus megváltoztassa”, egységesnek kell maradnia, és intelligens titkosszolgálati eszközökbe kell befektetnie. A  konzervatív-reformerek brit vezetője, Syed Kamall is az összefogás és az európai értékek fontosságát emelte ki.

Ha minden támadás után visszaveszünk a szabadságjogokból, akkor a végén nem marad mit megvédenünk.

Orbán Viktor néhány napja a Politico című politikai hírportálnak azt nyilatkozta, hogy minden terrorista migráns. A kormányfő az interjúban úgy fogalmazott: tény, hogy az összes terrorista alapvetően migráns, a kérdés csak az, mikor emigráltak az Európai Unióba. A magyar miniszterelnök – mintegy megjósolva a mostani parlamenti vitát – azt mondta, “vezetőink többsége Nyugaton tagadja ezt a tényt”, mivel a politikai korrektség ámokfutása zajlik Nyugat-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik