Nagyvilág

Orbán csodát látott

Szerinte Magyarország a csodával határos módon lábalt ki a súlyos gazdasági válságból.

A magyar kormányfő köszönetét fejezte ki a kiváló kínai-magyar együttműködésért, amikor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyalt Szucsouban. A tárgyaláson Magyarország a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését kezdeményezte – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az állami hírügynökséggel.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor felidézte, hogy öt éve Magyarország súlyos gazdasági válságban volt, amelyből a csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára.

Orbán Viktor közölte: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a renminbi (a kínai nemzeti deviza) világpénz legyen, támogatja az EU és Kína lehető legszorosabb együttműködését. Magyarország kérte, hogy bővülhessen a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportja, amire a kínai fél nyitott volt.

Szóba került a tárgyaláson a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek és szimbolikusnak nevezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának lehetősége. Orbán Viktor röviden tájékoztatta kínai partnerét az EU előtt a következő hónapokban álló súlyos kihívásokról is.

Az első a biztonság Európában

A Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcson előzőleg a magyar kormányfő arról beszélt, hogy szerinte kulcsszerepe van Kínának a globális béke védelmében.

Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve.

A kormányfő szerint a párizsi terrortámadások után minden európai országnak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, mindent meg kell tenni biztonságért, mert mára az a legfontosabb tényezővé vált Európában, ezért Kína szerepe új megközelítést kap a globális béke védelmében.

Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy korábban széles körben terjedt az a vélekedés, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság azt nagyban aláássa, de ma már ennek az ellenkezője látszik, “s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik