Külföld
A French soldier stands guard in front of a school in the 20th rrondissement of Paris on November 22, 2015, following a coordinated wave of attacks on Parisian nightspots claimed by Islamic State group (IS) jihadists that killed 130 people. AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP / LOIC VENANCE

Még mindig nagy a készültség Párizs üzleti negyedében

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 25. 17:16

A helyzet már javul, kezd a héten visszatérni a rendes kerékvágásba – mondta szerdán Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban, ahova azért látogatott el, mert a november 13-ai párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud a merényleteket követő héten itt akarta felrobbantani magát. Európa legnagyobb üzleti negyedében – ahol több tucat nagyvállalat székhelye található a felhőkarcolókban és ahol mintegy 200 ezer fordulnak meg naponta -, még mindig látványos a rendőri és katonai készültség, az emberek további támadásoktól tartanak.

Amióta Francois Moulins párizsi ügyész kedden megerősítette, hogy a La Défense volt a terroristák következő célpontja, érezhetőbbé vált a feszültség az üzleti negyedben. A metrókijáratnál a sietős emberek között felfegyverezett katonák járőröznek, a rendőrségi járművek jól látható helyeken parkolnak. A gazdasági miniszter azért látogatott el a negyedbe, hogy jelezze: a kormány minden erejét mozgósítja, nagyon óvatos marad, és minden szükséges intézkedést megtesz a térfigyelő kamerákat, illetve a kényesnek számító helyszínek biztosítását illetően.

Nagyon jól tudjuk, hogy  bennünket is veszély fenyeget,  ezért óvatosak vagyunk

– mondta a BNP Paribas egyik 25 éves dolgozója. Egy 35 éves jogásznő a francia hírügynökségnek elmondta, hogy mindenhol érezhető a feszültség, az emberek idegesek, jóllehet nem változtattak alapvető szokásainkon, de ebédidőben például nem mennek ki a bevásárlóközpontba.

Fémdetektor, felszíni tömegközlekedés

A La Défense negyedben található Franciaország legjelentősebb bevásárlóközpontja, amelyet évente 46 millióan keresnek fel. Az ide betérő emberek csomagjait fémdetektorral világítják át a merényletek óta. A párizsi metróban, ahol évek óta mindennaposak a bombariadók a gyanús csomagok miatt, az emberek a merényletek óta sokkal óvatosabban lettek és nem szívesen veszik igénybe ezt a közlekedési eszközt, hanem inkább a felszíni tömegközlekedési járművekkel közlekednek.

Egyelőre még nehéz megmondani, hogy a gazdaságra milyen hatással lesz mindez, a gazdasági miniszter szerint

minden azon múlik, hogy milyen gyorsan tér vissza a rend, a látogatottság, de ezt csak később tudjuk mérni, most még nem.

A párizsi turisztikai hivatal szerint viszont a november 13-i merényletek gazdasági hatása már most jelentősebb, mint a januári terrortámadásoké volt. Múlt héten 24 százalékkal csökkent átlagban a párizsi vendéglátóipar forgalma, miközben a merényletek előtti héten napi 2,4 százalékos volt a növekedés a Karácsony közeledtével. A javulás azonban valamelyest a múlt hétvégén már érezhető volt, akkor ugyanis “csak” 16 százalékos volt a visszaesés, miközben a merényletek utáni hétvégén 28 százalékos. A légi közlekedésben a foglalások törlése pedig ezen a héten már nem magasabb az átlagosnál.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.