Nagyvilág

Juncker: ha elvész Schengen, vele veszhet az euró is

Veszélybe kerülhet az euró, ha a schengeni övezet lezárul – ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg szerdán közzétett állásfoglalásában. A luxemburgi politikus szerint ha az euróövezet egyes tagországai ismét határellenőrzést vezetnek be, ezzel veszélybe sodorják az Unió egységes pénzét, az eurót is.

A huszonhat tagú schengeni övezetre nyár óta – amióta közel-keleti és afrikai menekültek százezrei érkeznek Európába a kontinens déli határainál – óriási nyomás nehezedik. Magyarországtól Dániáig, a kontinens egyes országaiban átmeneti határellenőrzést vezettek be, hogy gátat vessenek az emberáradatnak. Így az útlevél nélküli utazás nehezebbé vált, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Juncker a strasbourgi Európai Parlamenthez fordulva arra figyelmeztetett, hogy a schengeni övezet szétrombolásának politikai következményei lehetnek más európai uniós projekteket, így a közös pénzt, az eurót illetően is.

Ha Schengen szellemisége elhagyja országainkat és kiköltözik szívünkből, akkor többet is veszíthetünk, mint egyszerűen Schengent. A közös pénznek semmi értelme sem lesz Schengen összeomlásával. Ez az európai épület egyik tartóoszlopa

– fogalmazott Juncker, aki szerint

a schengeni rendszer félig már kómában vergődik.

Mint fogalmazott:

Akik hisznek Európában, az európai értékekben és a szabadságban, azoknak meg kell próbálniuk – és meg is próbálják majd – újraéleszteni a schengeni szellemiséget.

Juncker nyilatkozata ugyan elsősorban politikai jelentőségű – hiszen a schengeni térségnek 22 uniós és négy külső tagja van, jogilag teljesen különálló a 19 tagú eurózónától -, azért híven tükrözi az Unió brüsszeli központjában tapasztalható növekvő aggodalmat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik