Nagyvilág

Felkelők rohamoztak meg Jemenben egy települést, sokan meghaltak

Felkelők rohamozták meg szerdára virradóra a jemeni Dabab nevű települést, amely egy kulcsfontosságú útvonalon fekszik, a kormánypárti fegyveresek és a síita húszi lázadók közötti éjszakai harcokban 47-en vesztették életüket – mondták névtelenséget kérő jemeni biztonsági források.

Az útvonalon a kormánycsapatok utánpótlást szállítanak a nyugati Taíz tartományba. A múlt hét elején átfogó offenzívát indított a kormányhadsereg és az azt támogató arab koalíció, hogy visszaszerezzék az ország délkeleti részén lévő tartományt. Taíz ellenőrzése lehetővé tenné, hogy a kormánycsapatok visszafoglalják a lázadók kezén lévő fővárost, Szanaát. Az illetékesek szerint a halottak között két civil van.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette arab szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült. A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik