Nagyvilág

Az Iszlám Állam lopott útleveleit használhatták a párizsi terroristák

A francia nyomozók szerint elképzelhető, hogy a támadók közül hárman is menekültnek adták ki magukat, így jutott be az EU-ba. Az útleveleket az IÁ lophatta Szíriában.

Már a támadás után két nappal megjelent a hír, hogy megtalálták az egyik öngyilkos merénylő útlevelét a Stade de France stadion közelében, ami Ahmad al-Mohammad nevére volt kiállítva.

Az adatok szerint az útlevél tulajdonosát október 3-án regisztrálták a menekültáradatban a görög Lerosz szigeten. Így egy ideig tartotta magát a hír, hogy menekültnek álcázva érkezhetett Franciaországba a stadionnál öngyilkos merényletet elkövető egyik terrorista.

Lapinformációk szerint a 007773937-es számú útlevél okmány egyike annak az 1452 kitöltetlennek, amit az Iszlám Állam zsákmányolt a szíriai Rakkában.

A görögök állítólag már a múlt év végén tudtak arról, hogy az IÁ 2500 dollárért árulja az okmányokat. A nyomozók szerint Mohammad Almahmod Ahmad al-Mohammaddal együtt lépett be az EU-ba, ő is szír útlevéllel, övé volt 007981404-es számú.

Ezt az útlevelet október 7-én regisztrálták Presevóban. A Spiegel úgy tudja, október 3-án egy harmadik merénylő is menekültnek álcázta magát és így jutott be az EU területére. Egyelőre nem tudni, pontosan kiről van szó.

De miért volt a terroristáknál útlevél? A lap szerint az egyik lehetséges válasz szerint z Iszlám Állam azt akarja, hogy még nagyobb legyen a menekültellenesség, ugyanis a szemükben a menekültek árulók, akik nem építik velük együtt a kalifátust.

(Spiegel Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik