Nagyvilág

Az IÁ és az al-Kaida verseng a nemzetközi terrorizmus vezető pozíciójáért

Az egyiptomi vallásjogi központ szerint kitört a verseny a világot támadó terrorista ámokfutók között.

Az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida dzsihadista szervezetek versengenek a nemzetközi terrorizmus vezető pozíciójáért – közölte szerdán a szélsőséges vallási rendeleteket megfigyelő egyiptomi vallásjogi testület.

A Dár al-Iftához, az ország központi vallásjogi intézményéhez tartozó szerv szerint a “világot támadó terrorista ámokfutás” az IÁ és az al-Kaida közti verseny és küzdelem keretében történik. Az elmúlt néhány hét vérengzései “erőfitogtatások” voltak, e “verseny” résztvevői azt akarják bizonyítani, hogy miért az ő milíciáik vezetői méltóbbak a “nemzetközi dzsihád zászlósának” címére.

A takfírra – a muzulmánok hitehagyottá nyilvánítására – való buzdítást és egyéb rendellenességeket tartalmazó vallási rendeleteket megfigyelő testület egy nappal azután adta ki figyelmeztetését, hogy az Iszlám Állam egyiptomi ága hét halálos áldozattal járó merényletet hajtott végre el-Arís városában. A támadás célpontja egy szálloda volt, amelyet az éppen véget ért parlamenti választásokra felügyelő bizottság bázisaként használtak.

A három terrorista áldozatai között volt két bíró is, akik szavazóhelyiségek felügyeletét biztosították a Sínai-félsziget északi részén fekvő városban. A vallásjogi szakértők arra emlékeztettek, hogy ha a biztonsági erőknek nem sikerül feltartóztatniuk a robbanó öveket hordó öngyilkos merénylőket, sokkal nagyobb lett volna a vérontás.

A testület utalt az IÁ által végrehajtott, 130 halálos áldozatot követelő párizsi és 43 emberéletet kioltó bejrúti merényletekre, amelyek után az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) is “bebizonyította létjogosultságát” azzal a támadással, amelyet az al-Murábitún iszlamista milíciával közösen hajtottak végre a bamakói Radisson Blu szálloda ellen. Ez utóbbi erőszakcselekményekben 20 ember vesztette életét.

A dzsihadisták célja a lehető legtöbb terrortámadás elkövetése és a lehető legnagyobb mennyiségű áldozat szedése – figyelmeztettek az egyiptomi jogtudósok, hangsúlyozva a szélsőségesek elleni nemzetközi összefogás jelentőségét. A dzsihadisták határokon átnyúló, távoli országok kellős közepén végrehajtott merényletekre képesek “magányos farkasok és alvó terrorsejtek” bevetésével.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik