Külföld

A Szíszit támogató pártkoalíció az egyiptomi parlamenti választások győztese

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 20:32

Az egyiptomi elnök támogatásának céljával összeállt pártkoalíció nyerte el az összes listás mandátumot a parlamenti választásokon, derül ki az észak-afrikai ország legfelsőbb választási bizottságának szerda esti bejelentéséből.

Csakúgy, mint a másfél hónapig tartó voksolás októberi, első szakaszában, a hétfőn zárult kétnapos fordulóban is a Szeretettel Egyiptomért nevű választási koalíció győzedelmeskedett, amely így a decemberben összeülő törvényhozás 596 mandátumából máris 120-at magáénak tudhat.

A mostani szakaszban a szavazók az ország 27 tartományából tizenháromban járulhattak az urnákhoz: Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén októberben voksoltak.

Az egyiptomi törvények értelmében a parlamenti mandátumokból 120-ért választási listák, 448-ért pedig egyéni, de nem feltétlenül független jelöltek versengtek. A maradék 28 helyet az államfő közvetlen jelöltjei kapják meg. A választásra alakult pártkoalíciók négy körzetre állíthattak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 205 szavazókörzetet alakítottak ki.

A négy listás körzetben a győztes az elnyerhető – népsűrűségtől függően 14 vagy 45 – mandátum mindegyikét megkapta. Az egyéni jelöltek esetében ugyanakkor november 30-tól december 2-ig döntő fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben senki sem kapta meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. Ez utóbbi a mostani szakaszban mindössze kilenc indulónak sikerült.

A Szeretettel Egyiptomért bevallott célja Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatáskörének kiszélesítése, akár a parlamenté rovására is. Többen előre jelezték, hogy ennek érdekében indítványozni fogják a tavaly januárban hatályba lépett alkotmány vonatkozó cikkeinek módosítását.

A lista koordinációs bizottságának egyik tagja, Musztafa Bakri a sajtónak szerdán elmondta, hogy folyamatos egyeztetés zajlik a lista és más pártok, illetve egyéni jelöltek között, s kijelentette: “közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor bejelenthetjük, hogy a mandátumok kétharmada (az így összeállt) szövetségé.”

Bakri azt is meglebegtette, hogy a Szeretettel Egyiptomért a lista nevének megváltoztatásáról döntött, de azt csak azután jelentik be, amikor a most még alakulófélben lévő szövetség végleges formát ölt.

Most valamivel többen mentek el szavazni, mint októberben; az akkori gyér részvételi arányt egyes források 22-re, mások 27-re becsülték, ezúttal az arra jogosultak 29,83 százaléka járult az urnákhoz.

A végleges eredményeket az egyéni körzetekben tartott döntő forduló után, december 4-én ismertetik.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.