Külföld
A Chinese lesbian (C), who goes by the pseudonym Qiu Bai, speaks to the media with her lawyer Wang Zhenyu (L) before entering the Beijing No.1 Intermediate People's Court in Beijing on November 24, 2015. Qiu Bai took the government to court over textbooks describing homosexuality as a "psychological disorder", a landmark case in a country where discrimination remains common.    AFP PHOTO / GREG BAKER / AFP / GREG BAKER

A homoszexualitást betegségként kezelő tankönyvek miatt perel egy kínai nő

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 13:23

Kínában alig több mint tíz éve hivatalosan még mentális betegségként kezelték, ha valaki a saját neméhez vonzódott. A tankönyvekben azonban még mindig gyógyítható betegségként említik.

Sikeresen bíróság elé citálta a kínai oktatásügyi minisztériumot egy 21 éves kínai egyetemi hallgató,a homoszexualitást mentális betegségként kezelő tankkönyvek miatt – jelentette a helyi és a nyugati sajtó. Chen Qiuyan – aki a Qiu Bai álnevet is használja – két éve figyelt fel a kínai tankönyvekben található leírásokra, amikor friss egyetemistaként rájött, hogy a lányokhoz vonzódik, és a könyvtárban, orvosi tankkönyvekben igyekezett többet megtudni.

Chen a keddi bíróság meghallgatásra összegyűlt riportereknek több tankönyvet is bemutatott, amiben még mindig betegségként van leírva a homoszexualitás, amiből ki lehet gyógyulni, például elektrosokk-terápiával. Egy neves kínai egyetem által idén kiadott tankönyvben például „szexuális devianciaként” említik olyan „beteg szenvedélyek” mellett, mint a szadizmus, kukkolás és mutogatás.

Kínában egészen 1997-ig büntetendő cselekménynek számított az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, és 2001-ben a kínai pszichiátriai szövetség kivette a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról. Ugyanakkor az azóta kiadott kínai tankönyvek 40 százaléka még mindig betegségként említi.

Az egyetemista lány a tankönyvek miatt először írásban kért magyarázatot az oktatási minisztériumtól, de miután a törvényben meghatározott időn belül nem kapott választ, bírósági útra terelte az ügyet. Legnagyobb meglepetésére egy pekingi bíróság elfogadta az ügyet, amit melegjogi aktivisták apró, de jelentős lépésként értékeltek. Már az is nagy szónak számít szerintük, hogy a minisztérium emberei a bírósági meghallgatáson közölték, hogy foglalkoznak az üggyel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.