Nagyvilág

A francia koncertszervezők 50 millió eurós állami segélyt kérnek

A franciaországi koncertszervezők 50 millió eurós (15,6 milliárd forint) nagyságrendű kormányzati segélyt kérnek a párizsi merényletek miatt visszaesett forgalom miatt. A koncertszervezőket és koncertterem-tulajdonosokat tömörítő Prodiss nevű szövetség kedden ugyan üdvözölte a francia kormány által létrehozott első, 4 millió eurós (1,25 milliárd forint) segélyalapot, hangsúlyozták azonban, hogy a sokkhullám középtávon egy nagyobb szabású kormányzati segélytervet tesz szükségessé.

A Prodiss 50 millió euróra becsüli a támogatási igényt. Az okok között említik a jegyeladások drasztikus visszaesését a merényleteket követő héten, a lemondott koncerteket, valamint a szükséges új biztonsági intézkedéseket. Egy héttel a merényletek után kiadott becslésük szerint a jegyeladások  80 százalékkal zuhantak.

Fegyveres támadók november 13-án 130 embert öltek meg Párizsban, köztük 90-et a Bataclan nevű koncertteremben egy rockkoncert közben. Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter szerdán közölte, hogy a párizsi turizmus kezd magához térni a támadások után. A párizsi szállodák napi kihasználtsága átlagban 24 százalékponttal esett a merényletek utáni héten, ez a visszaesés november 22-re és 23-ra 16 százalékpontra mérséklődött. Közben a repülőjegy-foglalások lemondási rátája ezen a héten visszatért a megszokott szintre a támadások után közvetlenül tapasztalt kiugrás után.

A helyzet javulóban van, ezen a héten már visszatérőben vagyunk a megszokott állapothoz

– fogalmazott Emmanuel Macron.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik