Nagyvilág

Videofelvételen buktatták le az Iszlám Államnak toborzó nőket

Más nőket és gyerekeket buzdítottak arra Londonban, hogy csatlakozzanak a dzsihádistákhoz.

Az Iszlám Államnak toborzó nőkről készített rejtett kamerás felvételeket a brit Channel 4 egy egy éven át tartó oknyomozás keretében. Más nőket és gyermekeket buzdítottak arra, hogy támogassák a terrorszervezetet, csatlakozzanak a dzsihádistákhoz.

A nőkre a közösségi oldalakon tett szélsőséges megnyilvánulásaik alapján figyeltek fel. A csatorna kiderítette, hogy Londonban titkos találkozókat tartottak nőknek, ahol a nyugati értékek elutasítására, az Iszlám Állam követésére szólítottak fel. A Channel 4 munkatársának hónapokig tartott, amíg beépült és részt vehetett ezeken a találkozókon.

Az egyik nő, aki Umm Saalihah néven ismert, egy 30-as éveiben járó anya, aki állítólag egy jól ismert szélsőségessel élt együtt, míg le nem tartóztatták terrorgyanú miatt. Egy másik nő, aki a Twitteren Umm L néven publikál, négygyermekes anya. Ő egy találkozón azt mondta: a jó muszlim arról ismerszik meg, hogy elutasítja a demokráciát és a jogállamot. Szerinte a brit kormány szélsőségesnek bélyegzi meg a „jó muszlimokat” és harcot folytat ellenük.

A felvételek a párizsi terrortámadás előtt készültek. A Channel 4 riporterét végül kitiltották a találkozókról, miután meggyanúsították azzal, hogy kém.

A felvételeket megmutatták Nazir Afzal volt főügyésznek, aki azt mondta: amiket a szélsőséges nők mondtak, különösen veszélyesek. „Ez több, mint az Iszlám Állam támogatása” – mondta, hozzátéve, hogy a szélsőségesek támogatása bűncselekmény. Egy terrorelhárítási szakérőt pedig azt mondta: különösen aggasztó a fiatal lányok és gyermekek jelenléte, akiknek azt tanítják, hogy Nagy-Britannia az ellenségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik