Nagyvilág

Szúrják a Korán-árusok a bécsiek szemét

Nem valószínű, hogy dzsihádisták állnának a standoknál, ennek ellenére sokan írnak a polgármesternek, hogy tiltsa meg az árusítást.

Egyre többen követelik Bécsben, hogy tiltsák be a Korán árusítását az utcán és a bevásárlóközpontokban – írja az Origo. Az osztrák fővárosban megszokott látványt jelentenek a standok, ahol az iszlám szent könyvét lehet kapni, a standoknál eddig sokan megfordultak, az árusok beszélgettek a helyiekkel az iszlám tanításáról.

A párizsi merényletek óta viszont a polgármester egyre több bejelentést kap, hogy tiltsák meg az árusítást. Az árusok a portál szerint a szunnita iszlám szalafista ágához tartoznak, ezt tekinti ideológiai alapjának az Iszlám Állam is. A szalafisták döntő része azonban békés módon gyakorolja vallását.

Az egyik kerületi zöldpárti polgármestere azt mondta: engedéllyel árulják a Koránt, ez a szólás- és vallásszabadság része. Együttműködnek ugyanakkor a rendőrséggel és a hírszerző szolgálatokkal, hogy kiszűrjék azokat, akik veszélyben lehetnek. Az Origo úgy tudja: az érintett kerületi hivatalokban olyan döntés született, hogy lejártuk után nem újítják meg a Korán-árusok engedélyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik