Nagyvilág

Bírót is megöltek az egyiptomi pokolgépes merényletben

Két rendőr és a választásokra felügyelő bíró is a halálos áldozatok közt volt a Sínai-félszigeti el-Arís városban, ahol két pokolgép robbant egy szállodánál.

Az al-Vafd című napilap honlapján név szerint említett három áldozat között volt két rendőrön túl Omar Mohamed Gádd 38 éves bíró is. Az al-Vafd tíz, egyes hírügynökségi források 14 sebesültről tudnak, köztük két további bíróról.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a választási bizottsági tagoknak nem esett bántódásuk. A rendőrökön és bírókon kívül két polgári személy is sebesüléseket szenvedett. A támadások célpontjává vált hotelt a választási bizottság bázisaként használták.

Felrobbantották, mielőtt odaért

Az egyik pokolgép az épületen belül lépett működésbe. Az első felvételeken megrongált bútorokat, falakat és üvegszilánkkal borított termeket lehetett látni.

A CBC egyiptomi hírtelevízió úgy értesült, hogy a biztonsági erőknek ugyanakkor sikerült megakadályozniuk egy robbanószerrel megrakott autót abban, hogy a szállodának hajtson. A járművet még a bejárathoz vezető úton felrobbantották, mielőtt elérte volna célját.

A helyszínről érkezett fotókon a detonáció által szétvetett jármű darabjai látszanak a szálloda közvetlen közelében.

Biztonsági okokból egyelőre nem ismertették, hogy melyik szállodáról van szó, mindössze annyit lehet tudni, hogy a Földközi-tenger partján áll.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett.

Apache  helikopterek is köröztek

A környéket jelenleg tűzszerészek vizsgálják, mivel fennáll a veszély, hogy az elkövetők további robbanószerkezeteket is elhelyeztek.

A támadásokat egy nappal azután hajtották végre, hogy Egyiptomban véget ért a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza.

Hétfőn robbantás végzett a rendvédelmi erők egyik tagjával a Sínai-félsziget egy másik településén, Seik-Zuveidben. Egy házi készítésű robbanószerkezet repült a levegőbe, amikor a rendőrség egy járőrautója elhaladt mellette. A robbanásban két rendőr megsebesült.

A Gázai övezethez és Izraelhez közeli, főleg beduinok lakta sivatagi határvidéket az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fellegváraként tartják számon.

Megfigyelők szerint a történtek újabb kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztonsági erők valóban urai-e a helyzetnek a konfliktuszónában, és az ország más vidékein.

A választások biztonságára csak az említett környéken hatezer katona vigyázott, a légtérben Apache típusú katonai helikopterek köröztek, a vidéket ejtőernyősök és a hadsereg kommandós egységei pásztázták.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik