Nagyvilág

Ezért sokkal veszélyesebbek az európai muszlimok, mint az amerikaiak

Európában mintha sorban következnének a terrortámadások. Párizsban egyszerre több helyen csaptak le a terroristák, az utózöngéit pedig máig érezzük. Hetek óta áll Európa, Brüsszelt lezárták, Németországban stadionokat ürítettek ki, miközben sorra fogják el a muszlim terroristákat.

Ehhez képest az Egyesült Államokban szeptember 11. óta nem történt jelentős terrortámadás. Persze a World Trade Center elleni akció sokkal durvább volt, mint eddig bármi, és komolyan át is alakította a világot. De mégis miért lehet az, hogy a párhuzamosan két muszlim országban háborúzó Amerikában azóta tényleg sokkal kevesebb a terrortámadás, mint a névleg amúgy pacifistább Európában.

Három ok

Három ok lehet, és a harmadik a legfontosabb. Az első megoldás az, hogy egyszerűen sokkal több pénze van a titkosszolgálatoknak elhárításra. A második az, hogy nehezebben lehet egy terroristát átjuttatni az Atlanti-óceánon, mint a Földközi-tengeren. A harmadik pedig az, hogy az amerikai muszlimok kevesebben vannak és békésebbek.

Ezzel vitatkozni is nehéz. A több mint 300 milliós Egyesült Államok lakóinak körülbelül 1 százaléka muszlim. Németországban ez 5 százalék, Nagy-Britanniában 4,5, Franciaországban pedig még ennél is sokkal több. Ráadásul az európai országokban élő muszlimok jellemzően egyetlen csoportból jöttek. Franciaországba Algériából, Hollandiába Marokkóból és Törökországból, Németországba Törokországból, Angliába Pakisztánból.

Töredezett muszlimok

Az Egyesült Államokba ezzel szemben 77 különböző országból érkeztek muszlimok. Ez a Pew 2011-ben készült kutatásából derült ki. Ennek sokkal fontosabb következményei vannak, mint gondolnánk. Amerikában nincsenek olyan szoros, összetartó nemzeti kisebbségek, mint Európában. Emiatt a muszlimok nem egyetlen földrajzi környezetbe tömörülnek, és könnyebben asszimilálódnak.

Az európai muszlimok ezzel szemben zártabb, szorosabb közösségekben élnek, ahol nyilvánvalóan sokkal keményebben tartják magukat a korábbi szokások, mint a szétszórtabb Amerikában.

Az amerikai muszlimok ráadásul gazdagabbak is, kifejezetten sokkal. Majdnem akkora arányban vallanak be évi százezer dolláros jövedelmet, mint az átlagos amerikaiak, ami azért elég jó arány. Ugyanez már nem igaz az Európában élő muszlimokra. Németországban vendégmunkásként érkeztek a törökök, Angliába pedig jellemzően szövetipari munkásnak a pakisztániak. Nem élnek egyébként ennyire jól a nemrég Amerikába érkezett feketeafrikai muszlimok sem.

Nyitott muszlimok

Azt, hogy az amerikai muszlimok mennyivel nyitottabbak, remekül megmutatja az is, hogy a házas, vagy kapcsolatban élő muszlimok 15 százaléka választott nem muszlim párt. Ez elsőre nem hangzik soknak, de több mint például ugyanez a mormonoknál.

Az igazán érdekes különbség az, hogy a fundamentalisták hogyan viselkednek Európában, és az Egyesült Államokban. Az Európába érkező muszlim migránsoknál sokkal nagyobb a vallási fundamentalisták aránya, mint az Európai keresztényeknél. Ez egyébként Ruud Kopmans két évvel ezelőtti felméréséből derült ki. A MANOS nevű országos muszlim-amerikai felmérés viszont azt mutatta ki, hogy Amerikában nagyjából ugyanolyan arányú a muszlimoknál és a keresztényeknél is a fundamentalizmus.

Ezt egyébként valamennyire alá is támasztják az iszlámmal szembeni félelmek. Európában az elmúlt tíz évben kezdett el erősödni az iszlamofóbia, míg az Egyesült Államokban azóta csökken. Az elmúlt év menekültválsága valószínűleg csak fel fogja erősíteni ezt a trendet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik