Nagyvilág

Egy egész város összefogott a felgyújtott mecset helyrehozásáért

Pillanatok alatt összegyűlt a teljes összeg az újjáépítésre.

Peterboroughban (Ontario, Kanada) egy nappal a párizsi terrortámadások után tűz keletkezett a helyi mecsetben. Mint kiderült, szándékos gyújtogatás történt, a kár eléri a 80 ezer dollárt.

Az elmúlt napokban világszerte erősödött az iszlamofóbia, csak Nagy Britanniában több mint 100 verbális és fizikai rasszista támadást szenvedtek el muszlim lakosok – csak azért mert muzulmánok (leggyakrabban ráadásul a 14-45 közötti nők voltak a bűncselekmények elszenvedői).

Nem így Peterboroughban.

„Arra buzdítjuk a helyi lakosokat, a legkülönfélébb egyházhoz tartozókat, és a nem hívőket egyaránt, hogy segítsenek a muszlim közösségnek helyreállítani az imahelyüket” – írta egy helyi lakos egy közösségi finanszírozást támogató site-on; Duane Rouselle azonnal, amint tudomást szerzett a gyújtogatásról, kalapozásba kezdett az interneten. A cél 80 ezer dollár összegyűjtése volt.

A teljes összeg már a legelső nap végére összejött,

azóta már több mint 110 ezer dollárt dobtak össze a helyiek a mecset helyreállítására. De a pénz nem minden, tényleg megmozdult az egész település. Valamennyi helyi egyház jelezte, hogy kész segíteni; a helyi zsidó közösség például felajánlotta, hogy amíg nem készül el az új mecset, a muszlim hívők használják imádkozásra a zsinagógát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik