Nagyvilág

Visszafogják az interneten bunkózó brit politikusokat

Irányelveket fogadott el a brit Munkáspárt arról, hogy hogyan kellene viselkedni a közösségi oldalakon. Magyarországon sem ismeretlen jelenség az online anyázó képviselő.

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt irányelveket fogadott el arra vonatkozóan, hogyan kell viselkedniük a tagoknak a közösségi oldalakon. Ez azután vált különösen fontossá, hogy az elmúlt időben a sajtóban is cikkeztek arról, hogy némelyek milyen bunkó, gyakran nőgyűlölő szövegekkel gyalázzák azokat, akik nem értenek egyet a párt álláspontjával. A párt végrehajtó bizottsága szerint az ilyen megjelenés különösen káros számukra.

Másfél hónapja a párt vezetője is megszólalt a kérdésben, Jeremy Corbin a szimpatizánsokat is megkérte, hogy fejezzék be az effajta gyalázkodást, ami a Munkáspárt kampányát is megmérgezte. „Semmiféle személyes zaklatásban nem hiszek. Az embereket tisztelettel kell kezelni, úgy, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk. Meg kell hallgatni a nézeteiket, lehet velük egyetérteni vagy nem, de vitatkozni kell” – mondta, hozzátéve, hogy törődőbb társadalmat szeretne. „Vissza kell hozni a valódi értékeket a politikába” – jelentette ki.

Yvette Cooper, aki korábban szintén indult a Munkáspárt vezetéséért, azt mondta: az internetes politikai párbeszédben riasztó mértéket öltött a nőgyűlölő zaklatás, ami képes elkergetni a nőket a politikából. Arra szólított fel, hogy induljon fegyelmi eljárás azok ellen a párttagok ellen, akik ilyen viselkedést tanúsítanak.

Magyarországon sem ismeretlen jelenség, hogy politikusokkal elszalad a ló a közösségi felületeken, a kommentelőkről nem is beszélve. Deutsch Tamást nyilván nem kell senkinek bemutatni, de az elmúlt héten a szocialista Szanyi Tibor is „kitett magáért” a Tumblr-en, ahol az őt kritizálókat anyázta, seggfejezte és balfaszozta, majd ezt gúnyosan azzal indokolta, hogy ő csak „a szegény ártatlan választók hangjára reagál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik