Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Újabb ember ellen emeltek vádat

Újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok amiatt, hogy részt vehetett a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekben – közölte a belga főügyészség hétfőn Brüsszelben.

Ezzel négyre emelkedett a terrorizmus vádjával fogva tartottak száma Belgiumban. Charles Michel belga miniszterelnök hétfő este a nemzetbiztonsági tanács ülését követően bejelentette, hogy ismét meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben és térségében.
A miniszterelnök mindazonáltal azt is közölte, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett szerdán újra kinyitnak a brüsszeli iskolák és ismét üzemel majd a metró.

Yvan Mayeur, Brüsszel főpolgármestere az RTBF francia nyelvű közszolgálati adónak nyilatkozva további 288 rendőr utcára vezénylését kérte a hatóságoktól, hogy megfelelően tudják védeni a tömegközlekedést és a 745 brüsszeli közintézményt.

A belga főügyészség arról tájékoztatott hétfőn, hogy a vasárnapi rendőrségi akciót követen hétfő reggel további öt személyt tartóztattak le a hatóságok. Elképzelhető, hogy van, aki részt vett közülük a párizsi merényletekben, de erről további nem információt nem árult el a hétfőn kiadott nyilatkozat.
Vasárnap este a rendőrség különleges alakulatai összesen tizenkilenc összehangolt akciót hajtottak végre terroristagyanús személyek felkutatására Brüsszel Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert és Forest városrészeiben, valamint hármat Charleroi-ban és egyet Liege környékén.
A főügyészség közlése szerint az akciók során letartóztatott tizenhat személy közül tizenötöt hétfőn elengedtek, a hétfőn reggel elfogottak közül pedig kettőt engedtek szabadon.

Belgium első számú kőrözött személye, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam még szökésben van.
Az ismét meghosszabbított legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültség nem bénította meg a belga fővárost. A közintézmények és az Európai Unió intézményei megerősített biztonsági intézkedések mellett működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik