Nagyvilág

Holland katonából lett az ISIS harcosa, és vidáman blogol róla

Rettenthetetlen, nem vakmerő, írta egy képe alá. De posztol cicát is. A családja hiányzik, a Tumblr-oldalán azonban elkezdett válaszolni a többi felhasználó kérdésére.

A holland  Israfil Yilmaz azt állítja, az Iszlám Állam oldalán harcol Szíriában, az önjelölt kalifátusban eltöltött mindennapjairól pedig blogot vezet, többek között a Tumblr-ön is.

Israfil Yilmaz török származású, de a Holland Királyi Hadsereg katonája volt, 2013-ban hagyta ott a hadsereget, azt mondja azért, hogy az IÁ oldalán megdöntsék Bassár el-Aszad rezsimjét.

Yilmaz kiállt a párizsi terrortámadás mellett is, az IÁ jogos válaszlépésének nevezte azt, amiért a franciák is légi csapásokat mérnek rájuk.

Az anyukája hiányzik

A Tumblr-ön (ahol a felhasználók személyes és névtelen üzenetet is küldhetnek egymásnak, előbbire lehet privátban is, utóbbira csak nyilvánosan válaszolni) megkérdezte tőle valaki, boldog-e.

Nem elég, hogy boldog vagyok, egy áldásnak fogom fel és megtiszteltetés, hogy itt lehetek.

“Igaz, hogy az IÁ harcosai nem használhatják az Apple termékeit?”, kérdezte valaki, Yilmaz szerint igaz, ő is eladta a felesége iPhone-ját.

A blogján azért nem mindig ennyire közvetlen, több rosszízű poént is elsüt homoszexuális emberekről, elmeséli, hogyan dobta le őket egy magas épületről, valamint hadizsákmányként beszél az elhurcolt nőkről és lányokról.

Más inkább a személyes részletekre volt kíváncsi, hiányzik-e például a családja. “Az anyukám néha igen.”

Arra a kérdésre, hogy egy dzsihádista miért használja a mikroblogot, azt mondta, ő nem a személyes vágyait éli itt ki, nem dicsekszik vagy kérkedik, lehet ezt másképp is használni, mondta.

A légynek sem tudnak ártani

Yilmaz szerepel a holland kormány listáján is mint terrorista, a blogján nyíltan beszél a teljes nevéről (Salih Yahya Gazali Yilmaz), életkoráról (1987. szeptember 29-én született, tehát most 28 éves) és születési helyéről (Bruneiben született) is.

Posztol propagandaképeket is, például amikor cicát dédelget vagy a kisfiát emeli a magasba.

Kép: Tumblr / NYT
Kép: Tumblr / NYT

Azt mondják, megkínozzuk és megöljük a gyerekeket. Hazugság. A testvéreim, akiket láttam, a légynek sem tudnának ártani, írta a macskás kép alá.

Korábban nyilatkozott egy holland tévétársaságnak, akkor azt mondta, esze ágába sincs hazatérni és terrorakciót végrehajtani, ha visszamenne Hollandiába, legfeljebb enne egy kis szusit, Dr Peppert inna és megölelné az anyját. Aztán a párizsi terrortámadás után mégis arról írt, hogy egyetért a mészárlással.

Megjegyzés: az eredeti, NYT-s cikk után törölték Yilmaz Tumblr-ét, ugyanúgy, ahogy korábban a Twitter-, az Insatgram- és az Ask.fm-fiókját is.

Nyitókép: Israfil Yilmaz / Tumblr

(New York Times, Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik