Nagyvilág

Durván bekeményít a brit hadsereg

Rapid módon bevethető egységeket állít fel Nagy-Britannia és óriási haditechnikai költekezésbe kezd. Az eredmény a világ bármely pontján bevethető haderő lesz, az ok pedig a terror és az oroszok.

A párizsi támadások elég gyökeresen megváltoztatták a nyugat-európai kormányok hozzáállását, most a britek találták ki, hogy felturbózzák a haderejüket. Ennek legfontosabb vonulata az lett, hogy David Cameron kormányfő át akarja nyomni, hogy hozzanak létre két 5000 fős dandárt, amik rapid módon, bármikor, bárhol a világon bevethetők – írja a BBC.

Emellett beszereznek kilenc új Boeing P8 tengeri járőrgépet és meghosszabbítják tíz évvel a Typhoon vadászgépek élettartamát 2040-ig. Font tízmilliókat költenek el a britek a védelem megerősítésére, ezt Cameron a terrorveszéllyel, a más államoktól érkező fenyegetéssel és a krízisekre való gyors reagálás képességével indokolta. Felvesznek 1900 új kémet, megduplázzák a drónok számát és növelik a kiberbiztonságra fordítandó keretet is.

Zajlanak további nagy fejlesztések is, 24 darab F35 Joint Strike Fighter repülő beszerzése vagy két repülőgép-hordozó építése, amik 2023-ra készülnek el. A tervek pont akkor láttak napvilágot, amikor egy állítólagosan a skót partoknál felbukkant tengeralattjárót keresnek kétségbeesetten a britek, franciák és kanadaiak együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik