Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: szabadnapos mentőápoló próbált segíteni az öngyilkos merénylőnek

David – csak így szeretne szerepelni – múlt pénteken a Comptoir Voltaire-ben vacsorázott, ott volt Brahim Abdeslam is, aki felrobbantotta magát.

A szabadnapos mentőápoló először azt hitte, gázrobbanás történt, hiszen csak egy hatalmas lángcsóvára, majd az ezt követő porfelhőre lett figyelmes.

Elkezdtem üvöltöttem, hogy zárják el a gázt. Kitört a pánik, az emberek próbáltak elrohanni, én is kimentem az ebédlőből a teraszra, mesélte a Guardian-nek.

Gyakori vendég a Comptoir Voltaire-ben, a közelben lakott, ismerte a környéket. Mivel mentőápoló, egyből munkához is látott. Először egy fiatal nőt és egy fiatal férfit látott el, amikor őket átadta egy másik segítőnek, új sérültek után nézett, ekkor látta meg Brahim Abdeslam-ot, az öngyilkos merénylőt.

Nem gondoltam, hogy öngyilkos merénylő lenne, hiszen ugyanolyan vendégnek tűnt, mint bárki más. Azt hittem, csak megsérült a gázrobbanásban.

A sérülése nem tűnt súlyosnak, de félholtan feküdt az utcán, ezért elkezdte újraéleszteni.

Felhúzta a pólóját, ekkor látta, hogy drótok vannak rajta.

Egy fehér, egy fekete, egy piros és egy narancssárga. Négy különböző szín, először a pirosat láttam meg, valamilyen szerkezethez csatlakozott, ez lehetett a detonátor. Ekkor állt össze, hogy öngyilkos merénylő. Egy nagyjából harminc centis nyílt seb volt az oldalán.

Miközben David az újraélesztéssel próbálkozott, megérkeztek a mentők és a tűzoltók, őt pedig elvitték a helyszínről. Lehet, hogy ennek köszönheti az életét, ugyanis később a rendőröktől megtudta, a terrorista bombájával valami gond volt, nem robbant fel rendesen.

Gondolkodtam az újraélesztésen. Viszonylag határozott mozdulatokat kell ilyenkor tenni, már ettől is felrobbanhatott volna a bomba, én pedig meghalok.

A merénylőt nem látta a benti vendégek között, így valószínű, hogy a teraszon robbantott.

Elfogtak egy belga férfit, akit célpontok feltérképezésével gyanúsítanak

A török rendőrség őrizetbe vette egy marokkói származású belga férfit azzal a gyanúval, hogy ő lehetett az, aki az Iszlám Állam számára feltérképezte az egy hete Párizsban elkövetett terrortámadások kiválasztott helyszíneit.

A 26 éves Ahmet Dahmanit a tengerparti Antalya egyik luxusszállodájában vették őrizetbe, adta hírül a Dogan, forrásainak megnevezése nélkül. Bővebben ide kattintva olvashat erről.

Bólintott az ENSZ, kilőhetik az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

Az egy héttel a párizsi terrortámadások után, francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira. Bővebben itt.

Belgiumot elérte a terror pánikja

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől.

A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását is, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban.

Kép: Europress Fotóügynökség

(David történetét itt láttuk: Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik