Nagyvilág

Megkéseltek egy 13 éves izraeli kislányt

A Kirjat-Gat városában történt támadásban megsebesült négy izraeli, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást. Nyomoznak az elkövető után, akinek sikerült elmenekülnie. Az erőszakos cselekmény emlékeztet az október óta palesztinok által Izraelben és a palesztin területeken szúrófegyverrel elkövetett támadásokra.

A késelések, illetve a fiatal palesztinok és izraeli katonák közötti összecsapások, valamint az izraeli telepesek és palesztin lakosok közötti erőszakos cselekmények miatt 86 palesztin – közöttük egy izraeli arab -, valamint 15 izraeli, egy amerikai és egy eritreai halt meg az AFP francia hírügynökség számításai szerint.

Izrael szerint a jelenlegi feszültséget a palesztinoknak a Templom térrel kapcsolatos hazugságkampánya váltotta ki. A palesztinok szerint a kialakult helyzet a fél évszázada tartó megszállás okozta frusztráció következménye.

A feszültség a ciszjordániai Hebronból indult ki, ahol több száz izraeli él erősen őrzött telepeken több tízezer palesztin közé beékelődve. Szombaton az izraeli hadsereg razziát tartott az egyik hebroni rádiónál, amely adásaiban az izraeliek elleni támadásra szólított fel. A hadsereg azt közölte, hogy az éjszaka bezárták az el-Halíl rádiót. Ez már a második, erőszakra való felszólítással vádolt palesztin rádió, amelyet az izraeli hatóságok bezárattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik