Külföld
Illegális bevándorlás - Macedónia

Macedón-görög határ: Nagyon sajnáljuk Franciaországot, de nem vagyunk veszélyesek

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 21. 17:45

Ismét tiltakoztak szombaton a három napja a görög-macedón határon veszteglő bevándorlók.

Csütörtökön Belgrád és Szkopje úgy döntött, hogy csak a konfliktusövezetből – Szíriából, Irakból és Afganisztánból – érkezőket engedik át a határon, így számos más nemzetiségű bevándorló a határ görög oldalán rekedt az Idomeni-Gyevgyelija határállomásnál.

“Mi is menekültek vagyunk”

Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szombaton több mint ezer bevándorló  tartózkodott a határátkelőnél, többségükben irániak, pakisztániak, marokkóiak, algériaiak, bangladesiek és szomáliaiak.

AppleMark
MTI / EPA / Georgi Likovszki

Többen a határ megnyitását követelő angol nyelvű transzparenseket tartottak a kezükben, másoknál “Nagyon sajnáljuk Franciaországot, de nem vagyunk veszélyesek”, illetve “Mi is menekültek vagyunk” felirat volt.

Pénteken több bevándorló “Szabadság”, “Nem a rasszizmusra” feliratú táblákkal a kezében a sínekre ült, akadályozva a Görögország és Macedónia közötti vasúti közlekedést.ű

70 százalék szíriai vagy iraki

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter szombaton Idomenibe látogatott, ahol a helyi hatóságokkal tanácskozott a határon kialakult helyzetről. A miniszter emlékeztetett: Szlovénia kezdte a menedékkérők  szűrését, ami “dominóhatást” gyakorolt a két szomszédos országra, Szerbiára és Macedóniára.

A miniszter szerint egyes országok képviselőit bizonyosan a jövőben sem engedik át a határon. Görögországnak van terve arra, hogy segítséget nyújtson ezeknek az embereknek, hogy Idomeniből az ország más részeibe, illetve befogadó állomásokra utazhassanak. Hozzátette: Alekszisz Ciprasz kormányfő vezetésével szombat este értekezletet tartanak a kérdésről.

A görög-macedón határra érkező bevándorlók 70 százaléka szíriai vagy iraki. A terepen dolgozó civil szervezetek szerint más nemzetiségű bevándorlók  gyakran semmisítik meg személyi okmányaikat, és hamis adatokat közölve kérnek új papírokat a görög hatóságoktól.

Az Idomeni és Gyevgyelija közötti határátkelőt használják legtöbbet azok a bevándorlók, akiknek sikerül Törökország földközi-tengeri partvidékéről a görög szigetekig eljutniuk. Az év eleje óta 800 ezren érkezett a tengeren Európába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.