Nagyvilág

Ingyen kaphatnak szibériai földet az oroszok

Bármelyik orosz állampolgár egy-egy ingyen hektár földterülethez juthat az orosz Távol-Keleten.

A Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kézjegyével ellátott törvénytervezet értelmében egy kérelmező csupán egyetlen hektár földre jelentheti be igényét az ország távol-keleti régióiban. Családok esetében természetesen ez a családtagok számának megfelelően szorozható. Az oroszok már el is nevezték ingyen hektár programnak a tervezett földosztást.

A Duma elé kerülő javaslat arra is lehetőséget ad, hogy egyéni vállalkozók vagy vállalkozások is földet igényeljenek. Sőt, amennyiben egy cég idegenforgalmi célokra kívánja hasznosítani, akár 25 hektár kelet-szibériai területet is kaphat.

Az egyetlen kikötés, hogy az igénylőnek orosz állampolgárnak kell lennie. Vállalkozások esetében szintén kizáró ok, ha valamelyik alapító vagy társtulajdonos külföldi. Magánszemélyektől az igényléshez csupán a személyi igazolványra, a kérvényre és egy nyilatkozatra lesz szükség, amelyben kifejtik, hogy milyen tevékenységet kívánnak folytatni a földjükön.

A kiutalandó telkeket az ígéretek szerint valamelyik távol-keleti orosz nagyváros – Jakutszk, Vlagyivosztok vagy Habarovszk – húsz kilométeres vonzáskörzetében mérik ki. Amennyiben a törvényhozás rábólint, a tényleges földosztás jövő év nyarán veheti kezdetét, írja a RIA Novosztyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik