A következő élő közvetítés része Párizsi terrortámadás: 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Szégyenérzettel küzdenek a Bataclan túlélői

A múlt pénteki terrortámadás nyomán elszenvedett lelki sérülések ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint a fizikaiak.

A francia egészségügyi minisztérium adatai szerint szerdán 195 embert ápoltak kórházban a múlt pénteki párizsi merénylet után, közülük hárman kritikus állapotban, 41-en intenzív osztályon voltak. Összesen 350-en sebesültek meg, 129-en pedig meghaltak. Az AP hírügynökség arról ír, hogy a francia orvosok hatalmas erőfeszítéseinek köszönhető, hogy nem nő folyamatosan az áldozatok száma.

Örökre mozgássérült marad

Egy 32 éves ügyvédnő sípcsontját szakította szét egy lövedék a Bataclan koncertteremben. Három hónap múlva kezdhet el újra járni tanulni, addig még további műtétek elé néz. Egy gellert kapott golyó egy terhes nő lábát érte, a születendő gyermek sértetlenül megúszta a támadást, de a nő örökre mozgássérült marad. Bőrátültetésre is szükség lesz a kezelése során. Férjét hasbalőtték, de elképesztő szerencséje volt: a golyó nem ért belső szervet.

A sérültek jelentős részét két párizsi katonai kórház fogadta, ahol a dolgozóknak jelentős tapasztalatuk van a harctéri sebesülések terén. Egy koncertszervezőt mesterséges kómában kellett tartani, miután a tüdejét érte golyó és épphogy elkerülte a szívét. Sokak szenvedtek végtagsérülést, ők is hosszú rehabilitáció elé néznek. A Begin katonai kórházban 41 sebesültet ápolnak, többségük a terrortámadás utáni hatvan percben, három hullámban érkezett. A kaotikus állapotok miatt sokakat rögtönzött helyszíni ellátás után vittek kórházba, a támadások helyszínén lévő civilek tettek rájuk sálakból, pólókból rögtönzött szorítókötést.

A mentésben részt vevőket is traumatizálták a történtek

A gépfegyverekből leadott lövések rendkívül súlyos sérüléseket okoztak, a lábakat érő találatok roncsolták az izmokat, csontokat, idegeket. Laurent Martinez katonai pszichológus ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a „láthatatlan sebesülések” épp ekkora problémát jelenthetnek, évekkel később is jelentkezhetnek a poszttraumás stressz tünetei. Ezzel nemcsak azok néznek szembe, akik jelen voltak a támadáskor, hanem a mentésben résztvevők is, akiket elborzasztó látvány fogadott a helyszínre érve.

Martinez azt mondta: az általa eddig kezelt túlélők egybehangzóan bűntudatról számoltak be azzal kapcsolatban, hogy ők túlélték a támadást, míg sokan mások életüket vesztették. Ösztönös cselekedeteikért hibáztatják magukat, miközben az a kérdés foglalkoztatja őket, hogy hogyan kellett volna helyesen viselkedniük. „Az emberek azt mondták: át kellett gázolniuk másokon, hogy kimeneküljenek, ez leküzdhetetlen szégyenérzetet keltett bennük” – közölte a szakértő.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik