A következő élő közvetítés része Párizsi terrortámadás: 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma

A bejárati ajtó pecsételte meg a szerdai rajtaütést a terroristákon

Az akciót lebonyolító kommandós csapat vezetője interjút adott a történtekről.

Megszólalt a szerdai rajtaütést lebonyolító kommandós csapat vezetője a francia BFMTV-ben. Jean-Michel Fauvergue elmondta: alaposan felkészültek az akcióra, pontosan tudták, mivel állnak szemben, de a lakás alaprajza nem állt rendelkezésre. Az ajtó berobbantásával próbáltak bejutni, de nem jártak sikerrel, ez teljesen új helyzetet eredményezett, hiszen az akció ezzel elvesztette meglepetésszerűségét.

Ezután 30-45 percen át tartó tűzharc tört ki. Fauvergue elárulta: előre elhelyeztek mesterlövészeket is, akik nagyszerű munkát végeztek, egy vagy két támadót ők sebesítettek meg. A beavatkozás amiatt is elhúzódott, mert igyekeztek elkerülni, hogy felrobbanjanak a merénylőkkel együtt.

Dieselt, a rendőrkutyát azért küldték be, hogy megtudják a lakásban rejtőzködő terroristák hollétét, de az állatot lelőtték. Drónt és robotokat is használtak, szinte minden eszközt bevetettek, ami rendelkezésre állt.

A terroristákkal tárgyalásra már nem volt lehetőség, a terroristák nyilvánvalóan nem voltak erre alkalmas lelkiállapotban.

Fauvergue elmondta: a beavatkozást minél gyorsabban szerették volna lebonyolítani. „Ez sikerült is volna, ha nem lett volna az a rohadt ajtó” – tette hozzá. Mivel a lakásba hosszabb ideig tartott bejutni, előnyhöz jutottak a terroristák, volt idejük felkészülni, felöltözni, felfegyverkezni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik