A következő élő közvetítés része Hivatalos: Megölték a párizsi terrortámadás főszervezőjét

Van rosszabb is, mint az Iszlám Állam

Miközben a fél világ az Iszlám Államra van rápörögve, nem szabad elfelejteni, hogy Oroszország kis kedvence, a mészáros Basár el-Aszad még mindig ugyanolyan véresen tombol Szíriában. Aszad és támogatói a Vice News cikke szerint változatlanul támadnak akár kórházakat is, a civilekről nem is beszélve. Az orosz légicsapások első hónapjában tíz kórházat ért találat.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) szervezet szerint Aleppó tartományban az utóbbi három évben 45 egészségügyi intézményt ért találat, miközben a város orvosainak 95 százaléka már elmenekült, meghalt vagy letartóztatták. A csoport szerint októberben 329 támadás történt egészségügyi intézmények ellen, amikben 687 ápoló és orvos halt meg. Ezek 90 százalékát a szír kormány követi el. Szerintük minden ilyen eset háborús bűncselekmény.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius koordinátora szerint a harcoló feleknek tiszteletben kéne tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot. Az egészségügyi helyzet ugyanis katasztrofális, az ellenzéki területeken élők a legalapvetőbb ellátást se kapják meg. Jó példa, hogy a háború előtt 95 százalékos volt a lakosok védőoltással való ellátottsága, ez most 64 százalékos.

A PHR szerint az Aszad-rezsim nem akar mást, csak a teljes behódolásig bombázni az ellenzéki területeken élőket. Ezért érik rendszeres támadások a kórházakat, az iskolákat, a mecseteket és a piacokat. Eközben pedig mindenki a repülőt lelövő és koncerten mészárló Iszlám Állammal van elfoglalva.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik