A következő élő közvetítés része Hivatalos: Megölték a párizsi terrortámadás főszervezőjét

Tucatnyi magyar harcolhat Szíriában

Akár 70-80 magyar is harcolhat a szír polgárháborúban, de ezek ellenőrizetlen információk, a reális szám 12-15 fő lehet – írja az Mno.hu. A lap Póczik Szilveszerre, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársára hivatkozik, aki hozzátette, a damaszkuszi reptérért vívott harcokban is eleshetett 11 magyar.

A nehézség a témában való kutatással az, hogy csak lezárt nyomozások adatait kaphatják meg a kutatók, így a TEK az aktuális ügyekről nem fog semmilyen információt kiadni. Az szinte kizárható, hogy a régóta Magyarországon élő muszlimok közül ment ki valaki lövöldözni, ugyanis ők eleve a szocalizmus idején, ösztöndíjjal, pénzes családi háttérből jöttek ide, és mára szinte teljesen integrálódtak.

A volt szocialista államokban nem alakult ki masszívabb muszlim tömeg, mint sok nyugati vagy északi államban, ahol olyan városrészek is vannak, ahol a befogdó állam közigazgatása gyakorlatilag megszűnt, zárt közösségek jöttek létre. Ezekbe a fogadó állam polgárainak nem tanácsos bemenni. Az ilyen zónákban magas a munkanélküliség, nagy a kilátástalanság, a fiatalok pedig hamar radikalizálódnak.

Így reálisabb, hogy profi zsoldosok mentek ki Szíriába, akik akár már a balkáni háborúkban is harcoltak. Az ő visszatérésük Póczik szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik