Nagyvilág

Szlovénia csak háborús övezetekből fogad menedékkérőket

Visszafordítja a gazdasági bevándorlókat Szlovénia a horvát határról - közölte csütörtökön a szlovén rendőrség.

A rendőrség egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Szlovénia mostantól csak olyan országokból fogad menedékkérőket, ahol “fegyveres harcok folynak”.

Az utóbbi napokban egyre több olyan ember érkezett, akikről okunk van azt feltételezni, hogy gazdasági bevándorlók

– indokolta a döntést a Reutersnek Drago Menegalija szóvivő.

Az STA szlovén hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: a rendőrség a menedékkérők regisztrációs eljárásánál a nemzetközi adatbázisokban is ellenőrzik majd az illegális bevándorlók kilétét és állampolgárságát, valamint megkérdezik tőlük, milyen céllal jöttek az országba, és annak megfelelően járnak el velük szemben.

Szlovénia valamely ideiglenes befogadóállomásán helyezik el azokat, akik olyan országból érkeznek, ahol “fegyveres harcok folynak”, és vonatkozik rájuk a visszatoloncolás tilalma, valamint feltételezhető, hogy az Európai Unióban (EU) kérni fogják a menedékjogot.

A szlovén hatóságok szerdán már próbálkoztak visszatoloncolással, de Horvátország nem volt hajlandó fogadni őket, ezért most hivatalosan is tájékoztatták Zágrábot erről a szándékról, de választ még nem kaptak.

Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik