Nagyvilág

Tartálykocsikat bombáz az orosz légierő

Külön engedély nélkül lőhetnek a felfedezett járművekre.

Az orosz légierő parancsot kapott arra, hogy bombázza azokat az olajszállító tartálykocsikat, melyek az Iszlám Állam területein közlekednek – közölte Andrej Kartapolov tábornok, a szíriai orosz hadműveletek irányítója. A gépek minden további engedélykérés nélkül lőhetnek az általuk felfedezett szállítójárművekre – tette hozzá.

Kartapolov elmondta: az orosz légierő eddig ötszáz tartálykocsit semmisített meg, de nem pontosította, hogy ezek milyen csoportokhoz tartoztak. Ugyanakkor az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok „gördülő olajvezetéket” építettek ki, több ezer tonnányi nyersolajat szállítottak ezen keresztül iraki olajfinomítókba.

A terrorszervezet tartja kézben a szíriai olajmezők nagy részét, a bevétel a terrorszervezetet gazdagítja. A Financial Times októberi becslése szerint ez naponta másfélmillió dollárt hozhat a dzsihádistáknak.

Hétfőn az amerikai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós erők 116 tartálykocsit semmisítettek meg az iraki határ közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik