Külföld
Irak, Kirkuk : A picture shows a machine gun as the Kurdish peshmerga soldiers do patrol on the edges of the contested city of Kirkuk on June 29, 2014 in Kirkuk, Iraq. North of Irak was overrun by ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) militants. After irakis soldiers left the invaded areas,  Kurdish peshmerga soldiers are alone to fight djihadists combatants. The president of Iraq's autonomous Kurdish region, Massoud Barzani, asked Members of Parliament to start making plans for an independence referendum. American leaders and Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki's have urged the Kurds to back away from seeking independence.  CITIZENSIDE/GUILLAUME BRIQUET

Magyarok is harcolhatnak Szíriában

24.hu
24.hu

2015. 11. 18. 21:18

Ők feltehetően nem dzsihádisták, hanem zsoldosok, akik a francia idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút is megjárták.

Nem hivatalos információk szerint 10-15 magyar állampolgár is részt vehet fegyveresként a szíriai harcokban – áll abban a tanulmányban, amit az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa jegyez. Póczik Szilveszter az ATV-nek azt mondta: a tanulmány megjelenése óta már ennek a nyolcszorosa lehet a valós szám. A szakértő leszögezte: a számok nem hitelt érdemlőek, a tanulmányban egy antifasiszta közösségi oldal és egy hazai bulvárlap szíriai forrásaira támaszkodott. Pontos számokkal viszont sem a külügyminisztérium, sem a hazai muszlim közösségek vezetői nem rendelkeznek.

A szír informátortól és a közösségi oldalról származó információk alapján a damaszkuszi repülőtérért folytatott harcok során 11 magyar zsoldos veszítette életét. A szakértő által említett damaszkuszi források arról is beszámolnak, hogy a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló iszlám milíciákban is található 93 aktív magyar fegyveres, akik közül tizenketten arab származásúak, és hatan az an-Núszra frontban szolgálnak.

Póczik a tanulmányban a valósághoz leginkább közelítő adatokat „hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információiként” említi, azt valószínűsíti, hogy azok a Terrorelhárítási Központtól szivárogtak ki. Ez alapján kijelenthető, hogy 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában, akik nem dzsihádisták, hanem profi zsoldosok, akik megjárták a francia idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút. A TEK sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy nincsenek információik arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.