Nagyvilág

Magyarok is harcolhatnak Szíriában

Ők feltehetően nem dzsihádisták, hanem zsoldosok, akik a francia idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút is megjárták.

Nem hivatalos információk szerint 10-15 magyar állampolgár is részt vehet fegyveresként a szíriai harcokban – áll abban a tanulmányban, amit az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa jegyez. Póczik Szilveszter az ATV-nek azt mondta: a tanulmány megjelenése óta már ennek a nyolcszorosa lehet a valós szám. A szakértő leszögezte: a számok nem hitelt érdemlőek, a tanulmányban egy antifasiszta közösségi oldal és egy hazai bulvárlap szíriai forrásaira támaszkodott. Pontos számokkal viszont sem a külügyminisztérium, sem a hazai muszlim közösségek vezetői nem rendelkeznek.

A szír informátortól és a közösségi oldalról származó információk alapján a damaszkuszi repülőtérért folytatott harcok során 11 magyar zsoldos veszítette életét. A szakértő által említett damaszkuszi források arról is beszámolnak, hogy a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló iszlám milíciákban is található 93 aktív magyar fegyveres, akik közül tizenketten arab származásúak, és hatan az an-Núszra frontban szolgálnak.

Póczik a tanulmányban a valósághoz leginkább közelítő adatokat „hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információiként” említi, azt valószínűsíti, hogy azok a Terrorelhárítási Központtól szivárogtak ki. Ez alapján kijelenthető, hogy 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában, akik nem dzsihádisták, hanem profi zsoldosok, akik megjárták a francia idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút. A TEK sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy nincsenek információik arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik