Külföld
Tikrít, 2015. április 1.
Az iraki biztonsági erők emberei és síita milicisták az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseitől zsákmányolt zászlóval Tikrítben 2015. április 1-jén, miután teljesen visszafoglalták a Bagdadtól 130 km-re északra fekvő várost a lázadóktól. (MTI/EPA)

Kiugrott terrorista: félelemben élnek az Iszlám Állam vezetői

24.hu
24.hu

2015. 11. 18. 17:33

A férfi azt mondta, azért csatlakozott a dzsihádistáktól, mert Amerika, Irán és Oroszország hatalomban akarja tartani Bassár el-Aszadot.

Szakadozóban van az Iszlám Állam, a vezetők félelemben élnek – erről beszélt az amerikai Daily Beastnek egy kiugrott dzsihádista Isztambulban.

A terrorista hosszasan beszélt az Iszlám Állam belső ügyeiről, egyebek közt arról, hogy a szervezet egyre jobban támaszkodik a külföldről érkező fanatikusokra, de a vezetők attól tartanak, hogy ők nem teljesen lojálisak. Elmondta, hogy a külföldi milicistákat származási országuk szerint szervezték csoportokba, mert így könnyebb velük kommunikálni és könnyebben ellenőrizhetőek, de ezt a gyakorlatot nemrég, a Líbiai Brigád feloszlatásakor megszüntették. Velük az volt a gond, hogy lojálisabbak voltak Abu Bakr al-Bagdadihoz, mint magához az Iszlám Államhoz.

Ezek után úgy döntöttek a vezetők, hogy vegyes csapatokat szerveznek, így a csoporton belül sem tudnak sokan egymással kommunikálni, mert nem beszélnek arabul.

A megszólaló férfiról annyi derült ki, hogy szíriai, középkorú, tanult, több nyelven beszélő férfi, aki azért csatlakozott a dzsihádistákhoz, mert úgy látja: az amerikai politika Iránnal és Oroszországgal együtt hatalomban akarja tartani Bassár el-Aszad szír elnököt, és ez ellen akart küzdeni. Elmondta, hogy rendes katonai kiképzést kapott, ezután ő maga is részt vett az újonnan érkezők kiképzésében. A szervezetet kiábrándultan hagyta ott, de egy új terrorcsoportot alapított a hozzá hasonlóan kiábrándultan távozóknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.