Nagyvilág

Ukrán főügyészség: Janukovics adott utasítást a tüntetők erőszakos feloszlatására

Korábban Kijev közigazgatási vezetőjére, a rendőrfőnökre és a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárhelyettesére verték a balhét, de ők is felülről kaphattak utasítást.

Az ukrán főügyészség vizsgálata nyomán bebizonyosodott, hogy közvetlenül Viktor Janukovics akkori államfő adott parancsot a békés diáktüntetés feloszlatására a kijevi Majdan téren 2013. november 30-án – jelentette be a testület különleges ügyosztályának vezetője.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstráció kilenc nappal korábban kezdődött. November 30-án, éjjel békés, főként diákokból álló tüntetőcsoportot oszlatott fel a Berkut rohamosztag azzal az ürüggyel, hogy a téren fel akarják állítani az ország újévi fenyőfáját. A fiatalokat gumibotokkal ütötték, rugdosták, a földön vonszolták, 42-en megsérültek. A brutális rendőri oszlatás miatt a következő vasárnap óriásira nőtt a demonstráló tömeg, becslések szerint több mint félmillióan vonultak a kijevi főtérre.

A történtek miatt már Janukovics uralma idején vizsgálat indult, akkor azt állapították meg, hogy Olekszandr Popov, a kijevi közigazgatás vezetője, Volodimir Szivkovics, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárhelyettese és Valerij Korjak kijevi rendőrfőnök együtt tervelte ki a tüntetés feloszlatását. A rendőrfőnököt végül leváltották, a két másik vezetővel szemben viszont még 2014 februárjának közepén megszüntették az eljárást.

Mostanra viszont arra az eredményre jutottak, hogy Janukovics személyesen utasította az akkori belügyminisztert és a nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetőjét a tüntetések erőszakos feloszlatására. Az utasítás tőlük ment a városvezetőhöz, a titkárhelyetteshez és a rendőrfőnökhöz.

Viktor Janukovics ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Jelenleg Oroszországban tartózkodik. A kijevi tüntetésekben mintegy százan vesztették életüket, miután a karhatalmi egységek tüzet nyitottak rájuk a megmozdulás végnapjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik