Nagyvilág

Gyilkossággal ért véget egy hitelügylet, amiben a feleség volt a zálog

Egy annyira furcsa ügyet derített fel az indiai Yamunanagar város rendőrsége, mintha nem is 2015-ben történt volna, hanem egy régi meséskönyvből származna.

A nyomozók két hete, egy 35 éves férfi, Mohammad Golam rejtélyes meggyilkolásának ügyében kezdtek el nyomozni, de minél több részletet ismertek meg a történetből, annál nagyobb zavarba jöttek.

Földik

Golam egy 1200 kilométerre, délkeletre fekvő városból, Biharból származott. Két és fél éve költözött Yamunanagarba, ahol egy gyapotfeldolgozással és paplanvarrással foglalkozó vállalkozásba kezdett. Ebben a városban ismerkedett meg egy földijével, Sabir Alival. Utóbbi ebédkifőzdét üzemeltett, és a városba özönlő falusiak közül közvetített munkásokat a városi építkezésekre.

Golam Sabir megrendelője lett: minden nap a férfi felesége, Salma főzött neki ebédet. Tavaly, év vége felé azonban Sabiréknak rosszul ment az üzlet, ezért egy viszonylag szerény, de annál szükségesebb összeget kértek kölcsön Golamtól. A férfi azt mondta, szívesen meghitelezi a 30 ezer rúpiát (kb. 133 ezer forint), de biztosítékként szeretett volna valamilyen zálogot kapni.

Zálog

Sabirnak nem volt semmilye, amit felajánlhatott volna, de Golam szép lassan meggyőzte, hogy adja zálogba Salmát, a feleségét. Az alku januárban köttetett meg: Sabir megkapta a pénzt, Salma pedig Golamhoz költözött. Márciusban, amikor Golamnak haza kellett utaznia Biharba, vitte magával Salmát is, majd később több helyre is együtt utaztak.

Szeptemberben, amikor elkezdődött Golam paplanvarró vállalkozásának főszezonja, a férfi Salmával együtt visszatért Yamunanagarba. Egészen október 31.-ig együtt éltek, amíg a férfi el nem tűnt otthonról. Nem sokkal később az utcán találták meg Golam összevert holttestét. A nyomozók két hét alatt jártak az ügy végére.

Vallomás

Sabir vallomásából derült ki, hogy a férfi rögtön, Golam szeptemberi visszatérésekor megkereste a hitelezőjét, és megadta neki a 30 ezer rúpiás tartozást. Golam eltette a pénzt, de azt mondta, még nem engedi haza Salmát: még 20 ezer rúpiát szeretne kapni kamatként. Sabir október végére összeszedte ezt az összeget is. Golamnak azonban még mindig nem akaródzott megválni a férfi feleségétől. Sabir és Salma ekkor titokban megbeszélték, hogy nincs más választásuk, Golamnak meg kell halnia.

Az asszony csalta el otthonról Golamot, egy sikátorban Sabir és két barátja Akhtar, és Gaurav vártak rá. Az egyikük hátulról kötelet dobott a férfi a nyakába, a másik kettő pedig halálra verte.

A rendőrség Sabirt, Salmát és Akhtart őrizetbe vette. Gaurav egyelőre még szökésben van. „Sikerült tisztáznunk az összes fontos tényt” – nyilatkozta a nyomozást vezető Rajinder Kumar, a Times of Indiának. Azt mondta csak egyetlen dolgot nem ért:

„a fura kölcsönügy során, Sabir soha sem próbálta a rendőrség segítségét kérni.”

Annak ellenére sem, hogy hosszú időre egyedül maradt három, 4 és 7 éves kor közötti gyermekével. Pedig sokszor kellett más városokba kellett utaznia, hogy pénzt kereshessen, de inkább a kicsiket is magával vitte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik