Külföld
Inside a small-scale Tanzanite mine in Tanzania miners are working under harsh conditions. Tanzanite is the blue variety of the mineral Zoisite. It is a very rare gemstone and noted for its trichroism, appearing alternately sapphire blue, violet and burgun

Csótányon és békán éltek másfél hónapig a föld alatt rekedt bányászok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 17. 17:12

Társaik szellemeknek hitték őket, amikor meghallották segélykiáltásukat.

41 nap fogság után szabadult ki öt tanzániai aranybányász. Csótányokat és békákat ettek, hogy életben maradjanak – tudósít az AFP hírügynökség.

A kelet-afrikai országban október 5-én volt bányaomlás, hat bányász rekedt a föld alatt. Egyikük meghalt, a többiek túlélték a csaknem másfél hónapig tartó fogságot, de súlyos állapotban vitték őket kórházba, miután fel tudták hozni őket. Egy kamrában rekedtek, ahol a szerszámokat tárolták, a túléléshez a beszivárgó piszkos vizet itták, rovarokat, békákat ettek. Egy idő után már sötétségben voltak kénytelenek várni a sorsukra, miután lámpáik és mobiltelefonjaik is lemerültek.

A helyi rendőrparancsnok azt mondta: azt hitték, hogy a bányászok meghaltak a bányaomláskor, de egy másik járatban a bányászok meghallották segítségkérésüket. Először elmenekültek, mert azt hitték, szellemek vannak a bányában, de szóltak a helyi hatóságoknak. Végül szombaton tudtak mentőakciót indítani, hogy felhozzák őket.

Tanzánia Afrika negyedik legnagyobb aranytermelő országa, a nemesfém az egyik legfontosabb kiviteli cikke. A bányabalesetek mindennaposak, miután a vájárok kezdetleges felszereléssel és kevés szaktudással merészkednek a föld alá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.