Nagyvilág

A cseh elnök figyelmeztet: populisták nyerészkednek a menekültválságon

A bevándorlási hullámmal a háború árnyéka is megérkezett Európába, amivel a populisták visszaélnek. Nem szabad azonban megengedni, hogy az emberek haragja a bevándorlók ellen forduljon – hangoztatta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, egy ünnepi megemlékezésen. Csehországban kedden államünnep volt, amelyen megemlékeztek az 1989-es bársonyos forradalom kitöréséről, valamint az 1939. november 17-ei eseményekről, amikor a nácik Prágában a cseh egyetemek és főiskolák bezárása ellen tüntető diákok közé lőttek.

A szokatlanul nagy migrációs hullámmal megérkezett hozzánk Európába a háború árnyéka is, amelyet társadalmunk döntő többsége már csak elbeszélésekből ismer

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint a migrációs hullám félelmet váltott ki a lakosság soraiban, “amelyet a populisták, és mindazok, akik politikailag a gyűlöletből és az intoleranciából élnek, kihasználnak“. Szobotka kijelentette:

Demokrataként nem szabad lebecsülnünk az emberek mindennapi aggodalmait, és azokra a jelenlegi válság reális megoldásával kell válaszolnunk.

Sobotka a határvédelemben bízik

A migrációs válság megoldását az Európai Unió határai védelmének felújításában, valamint az unión kívüli érintett országok stabilizációjában látja, szerinte “Európának ebben a tekintetben sokkal határozottabbnak kell lennie“. Bohuslav Sobotka úgy látja: a migrációs válság okai a destabilizált és lényegében szétesett, nem működő államokban rejlenek.

Amennyiben ezt a válságot meg akarjuk oldani, elsőrendű feladatunk békét teremteni olyan államokban, mint Szíria, Líbia és Irak, illetve ezen államok gazdasági és társadalmi helyreállítása

– mutatott rá, ahogyan arra is, hogy az Iszlám Állam terroristáinak legyőzése a nemzetközi közösség elsőrendű feladata kell, hogy legyen.

Bár a párizsi merényleteket a migrációs válság idején hajtották végre, nem szabad elfeledni, hanem tudatosítani kell, hogy a gyilkosságokat jól szervezett iszlám radikálisok követték el. Haragunkat ellenük kell irányítani, és nem a menekültek ellen, akiket a legtöbb esetben éppen az ilyen gyilkoló fanatikusok vallási és etnikai gyűlöletkeltése zavart el otthonaikból

– hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik