Nagyvilág

Több ember meghalt egy palesztin merénylő házának lerombolásakor Ciszjordániában

Palesztin fiatalok egy merénylő házát lerombolni érkező izraeli katonákkal csaptak össze hétfőn Ciszjordániában, a katonák három palesztinnal végeztek.

Az összecsapások a Rámalláhhoz közeli Kalandia településen történtek hétfőn hajnalban. Az izraeli hadsereg közlése szerint palesztinok rálőttek a házat lerombolni érkező katonákra, akik viszonozták a tüzet, és három palesztin támadót agyonlőttek.

A ház lerombolását a múlt hónapban rendelte el az izraeli legfelsőbb bíróság, mert annak tulajdonosa júniusban halálos merényletet követett el egy izraeli civil ellen.

Izraelben általános gyakorlatnak számít a merénylők házának lerombolása. Különböző civil emberi jogi szervezetek többször bírálták ezt a módszert, mert az szerintük kollektív büntetést jelent, és csak újabb akciókra ösztönzi a kilakoltatott családtagokat.

Az izraeli hatóságok szerint viszont az otthonok felszámolása hatékony elrettentő eszközt biztosít az esetleges újabb támadások ellen, mert a potenciális merénylőket visszatarthatja, ha tudják, hogy tettük elkövetése után szeretteik az utcára kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik