Nagyvilág

Az izraeli miniszterelnökkel tárgyalt Szijjártó

A miniszter szerint Netanjahu egyetértéséről tanúsította Magyarországot a menekültválság kapcsán.

„A migránsválság és annak Európára gyakorolt biztonsági hatásai jelentették az egyik legfontosabb témát, a másikat pedig a kétoldalú együttműködés, és azon belül is a gazdasági együttműködés fejlesztése” – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek, miután Jeruzsálemben találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A külügyminiszter szerint „Izraelben kifejezetten értik és értékelik” a menekültválságban tanúsított magyar álláspontot, és egyetértettek abban, hogy „ha nem tudjuk kezelni a kiváltó okokat, akkor hosszú távon sem lesz megoldás erre a rendkívüli válságra és kihívásra”.

A kétoldalú együttműködés fejlesztése érdekében megállapodtak egy négypontos akciótervről. A magyar-izraeli kereskedelmi és vállalatközi kapcsolatok finanszírozására négyszázmillió dolláros hitelkeretet hoznak létre. A magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást készül kötni az izraeli-magyar NNG Kft-vel, ösztönzik a Magyarországra irányuló turistaforgalmat és együttműködést terveznek az energiaiparban is, a nemrég felfedezett izraeli gázmezőket illetően – mondta Szijjártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik