Nagyvilág

Számított az újabb terrortámadásra Franciaország

Közelebb vagyunk a következő támadáshoz, mint a legutóbbihoz

– mondta egy magas rangú rendőrtiszt még október végén egy hatósági találkozón.

Bár számítottak a terrorakcióra, az talán még rémálmaikban sem jött elő, hogy már november 13-án vérontást rendeznek Párizsban.

A Charlie Hebdo szerkesztőségére mért januári támadást követően Franciaország alaposan átalakította a terrorizmus elleni mechanizmusát.

Terror Párizsban

Az Iszlám Állam és a különböző terrorszervezetek tevékenysége viszont lehetetlenné teszi, hogy nullára apadjon a merényletek száma – számolt be a Le Monde.

Alig egy hónapja léptek érvénybe Franciaországban a terrortámadások megelőzését segítő intézkedések és törvények, de hatékonyságukat még korai megítélni.

Nincs elég tapasztalatunk az intézkedések működéséről. Még néhány hónap legalább szükséges, hogy mérvadó adatokat kaphassunk

– hangsúlyozta a pénteki támadássorozatot követően a Le Monde bírósági forrása.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A franciák jelenleg legalább négyezer Szíriában vagy Irakban harcoló dzsihádistát tartanak számon adminisztratív módon.

Nem szabad szem elől téveszteni és futni hagyni a négyezer nyilvántartásba vett radikalistát. Tudnunk kell, mi történt velük a múltjukban, és mi manapság

– vélekedett egy rendőrségi szóvívó még júliusban.

Ami jelenleg nagy különbség a Charlie Hebdo előtti időszak és napjaink között, hogy a különböző hatósági szervek közti kapcsolatot szinte tökéletesre fejlesztették.

Meggyőződésem róla, hogy az Iszlám Államnak megvannak az eszközei és szervezettsége ahhoz, hogy kárt tegyenek az emberiségben. Úgy gondolom, a legsötétebb napok várnak ránk. Az igazi háború még nem kezdődött el

– fejtette ki véleményét Marc Trévidic volt terrorellenes francia bíró szeptember 30-án a Paris Match című lapnak.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik