Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: ez csak a kezdet volt

A párizsi terrortámadás csak a “bevezetője” volt a nyugati országokban várható további merényleteknek – emelte ki Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője.

Az Eurasia vezető elemzője szerint az Iszlám Állam működési módszerének alapvető változását jelzi, hogy a párizsi támadásból megítélhetően a terrorszervezet vezetése olyan stratégiára tért át, amelynek

célja a megtorló akciók végrehajtása a csoport szíriai és iraki erői elleni légitámadásokban részes országokban.

Ez igen lényeges változás, hiszen 2013-2014-ben az Iszlám Állam egyértelmű és elsődleges célja volt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje és az iraki síita lakosság elleni támadások végrehajtása. Jóllehet az IÁ mindig is nyugatellenes eszméket vallott, eddig azonban nem tekintette elsődleges fontosságúnak a Közel-Keleten kívüli célpontok támadását.

Azzal viszont, hogy most már közvetlenül célkeresztjébe vette a Nyugatot,

a terrorszervezet azt próbálja elérni, hogy a külföldi hatalmaknak “elmenjen a kedvük” az Iszlám Állam iraki és szíriai állásai elleni katonai fellépés további fokozásától.

Mivel a csoportnak még mindig igen jelentős a kapacitása arra, hogy kvázi katonai erőként és terrorszervezetként egyaránt működni tudjon, a Nyugat elleni támadások várhatóan nem fogják gyengíteni működési képességét Irakban és Szíriában.

Charles Lichfield szerint a párizsi merényletsorozat “jelképes szinten” ugyan ösztönözni fogja az európai kormányok közötti együttműködést a menekültválság ügyében, a gyakorlatban azonban még nehezebb lesz a megállapodás elérése, mivel a merénylet még jobban elmélyíti az európai polgárok kételyeit kormányaik politikájával kapcsolatban. A szíriai konfliktus ráébresztette az európaiakat arra, hogy “megszakítás nélküli szárazföld” köti össze “jómódú, békés kontinensüket” a közel-keleti felfordulással. Az elemző szerint ez még tovább fogja erősíteni a “kerítésépítési mentalitást”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik