Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Európa összezár és szigorít

Biztonsági intézkedések, szolidaritás és eltökélt harc a terrorizmus ellen. Ez Európa válasza a párizsi terrorra.

“Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” – idézi Francois Hollande francia köztársasági elnököt az MTI”Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” – tette hozzá. Megszólalt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke is, aki szerint “Franciaország és a franciák nincsenek biztonságban”, és új határvédelmi szabályozást sürgetett.

David Cameron brit miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze, majd közölte: nem módosul a brit terrorkészültségi szint, vagyis marad a tavaly nyár óta érvényben lévő, második legmagasabb szintű – a hivatalos meghatározás szerint “súlyos” fenyegetettségnek megfelelő – készültség. Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek “Németország ellen is irányultak”, és Németország “továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van”. A szövetségi rendőrség megerősítette a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését.

Ma mindnyájan franciák vagyunk

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az olasz határokon, repülőtereken és kikötőkben – jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter. Kijelentette, hogy “Olaszország készen áll minden eshetőségre”. Matteo Renzi miniszterelnök nyilatkozatában azt hangsúlyozta: a terroristák soha nem győzhetnek, a bátorság sokkal erősebb a félelemnél, a szabadság erősebb a barbarizmusnál.

Hasonló hangvételű nyilatkozatot adott Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki megállapította:

A terroristák okozhatnak ugyan veszteségeket nekünk, de legyőzni nem tudnak bennünket. … Ma mindnyájan franciák vagyunk

– tette hozzá.

Amerika segít

Belgiumban összeült a nemzetbiztonsági tanács, de a terrorfenyegetés szintjét egyelőre nem emelik. Charles Michel belga miniszterelnök arra kérte a belgákat, hogy ha nem elengedhetetlen, akkor ne utazzanak Párizsba, a nyilvános rendezvények védelmét pedig meg fogják erősíteni. Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy megerősítik a határátkelőhelyek és a repülőterek védelmét, s úgy fogalmazott: Hollandia “háborúban áll” az Iszlám Állammal.

Az Egyesült Államok több városában, így New Yorkban és Bostonban vezettek be különleges biztonsági intézkedéseket,

Barack Obama elnök pedig bejelentette: országa kész bármifajta segítséget megadni, amire csak szüksége lehet Franciaországnak.

A görög kormányfő barbár cselekedetnek nevezte a véres merényletsorozatot, és úgy fogalmazott, hogy Európa továbbra is a szabadság és a demokrácia földje marad. Televíziós beszédében Alekszisz Ciprasz azt mondta, hogy “a görögök minden erejüket egyesítik, és fokozzák szolidaritásukat a francia néppel”.

Megerősítik a biztonsági készenlétet és ellenőrzést Szerbiában is, fokozottabban ellenőrzik az országon keresztülhaladó migránsokat, de az országban semmi ok az aggodalomra, Szerbia biztonsági szempontból stabil – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Belgrádban a közszolgálati televízió (RTS) műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik