Külföld
Rangun, 2015. november 9.
Aung Szan Szú Kjí, a mianmari ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) Nobel-békedíjas elnöke tapsol beszéde közben pártja ranguni székházában 2015. november 9-én, a mianmari parlamenti választások utáni napon. Aung Szan Szú Kji elsöprõ gyõzelemre számít a 25 éve után megtartott elsõ szabad parlamenti választáson. (MTI/AP/Mark Baker)

Rommá verte a kormányt a Nobel-békedíjas

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 13. 08:27

Mianmarban úgy aratott földcsuszamlásszerű választási győzelmet a demokratikus ellenzék, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csak a mandátumok háromnegyedére pályázhatott. A választási bizottság szerint a maradék helyek 84 százalékának elosztása után az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus által vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) már abszolút többségbe került a 664 fős kétkamarás parlamentben.

Az alsóházban 238 mandátumot szerzett, a felsőházban pedig 110-et, ami összesen 348 képviselői helyet jelent. Az abszolút többség birtokában az NLD kormányt alakíthat, és saját jelöltet állíthat a majdani elnökválasztáson, háttérbe szorítva a néhai juntához köthető tábornokokat. Néhány napja Aung Szan Szú Kji a megbékélés jegyében tárgyalásokra hívta mianmari junta örököseit,  az ország és a parlament elnökét, illetve a hadsereg parancsnokát.

A párbeszéd célja az lenne, hogy “nyugodtan és békésen teljesítsék az emberek akaratát, amit a vasárnapi általános választáson juttattak kifejezésre” – írta az ellenzéki vezető, akinek békés hatalomátadást ígért a távozó kormány. Je Htut propagandaminiszter tudatta, ha a választási végeredmény is igazolja az ellenzék győzelmét, alávetik maguk a választók döntésének.

Két éve Aung Szan Szú Kji Budapesten járt. A Corvinus Egyetemen a Nobel-békedíjas a magyar és a mianmari nép által átélt tapasztalatok közötti hasonlóságokat hangsúlyozta, arról beszélt, hogy a 20. század folyamán mindkét nép politikai elnyomás alatt élt és szabadságáért küzdött, de Mianmarban az 1990-es választást az elnyomás újabb hulláma követte. “Önök jóval szerencsésebbek nálunk” – mondta akkor.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.